PFU:

Eirik Schjenken opponerte mot forslaget om å godta omtalen av Bodø Nu. Skjermdump fra Journalistens livesending.
Eirik Schjenken opponerte mot forslaget om å godta omtalen av Bodø Nu. Skjermdump fra Journalistens livesending.

Avisa Nordland blankt frifunnet for Strøksnes' angrep på Geir Are Jensen

Erik Schjenken snudde etter debatt.

Publisert Sist oppdatert

Forfatter og skribent Morten Strøksnes utløste en kraftig debatt i og utenfor mediene etter sitt angrep på Bodøs maktelite i august i fjor. 19. august publiserte Avisa Nordlands nettutgave et langt innlegg fra forfatteren under tittelen “Bodø Nuvel”, som inneholdt kraftig kritikk av nettavisa Bodø Nu og nettavisas daglige leder Geir Are Jensen.

Jensen ble blant annet angrepet for å favorisere nære venner i eget medium. Han ble gjort oppmerksom på kritikken få minutter etter publisering, men ikke tilbudt samtidig imøtegåelse.

Jensens klage til Pressens faglige utvalg (PFU) ble enstemmig avviset av utvalget i dag. Sekretariatet, som forbereder sakene for utvalget, pekte i sin innstilling på at Støksnes’ kronikk var en oppfølging av innlegg tidligere i måneden.

Her er sakspapirene.

Schjenken snudde

Tidligere ambulansesjåfør Erik Schjenken var ikke enig i sekretariatets innstilling. Schjenken er vararepresentant for allmennheten i PFU. Han mente publiseringen representerte et direkte personangrep på Geir Are Jensen og aksepterte i utgangspunkt klagers påstand om at Avisa Nordland kunne hatt et ønske om å ramme en konkurrent.

Alexandra Beverfjord, utvalgets nestleder og nyhetsdirektør i NRK, svarte at PFUs praksis innebærer større takhøyde for meningsytringer og at mediefolk ofte må tåle beskere kritikk enn andre uten samtidig imøtegåelse, siden de også kan svare via egne medier. Innvendingene hennes fikk bred støtte, også fra Eva Sannum, også hun fra allmennheten.

Flere medlemmer pekte på at takhøyden for meningsytringer skal være stor og at kritikken av Jensen og bodø Nu ikke inneholdt konkrete faktapåstander av alvorlig art som også den sjangeren må gi anledning til å forsvare seg mot samtidig med at de publiseres. Det ble også lagt vekt på at kronikken inngikk i en løpende debatt og at Bodø Nu hadde god anledning til å polemisere mot synspunkter nettavisa ikke delte.

Sannum sa det slik:

– Det teller at vi snakker om en redaktør som jhar alle evner og muligheter til å svare godt for seg i ettertid. Hun mente det eneste som egentlig var verd å vurdere i klagen var påstanden om at Bodø Nu fremmet interessene til Jensens venner, mens det øvrige “går under retten til å rakke ned på en kollega i all offentlighet.”

Debatten gjorde at Schjenken sluttet seg til flertallet. Avisa Nordland brøt ikke god presseskikk, konkluderte PFU.

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS