Nationen i ny bunad

Når Nationen redesigner, heter det at avisen får ny bladbunad. Men lanseringsfesten skjedde i høyst urbane former på kafé Celsius i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det har vært mye uro i Nationen på nyåret. Etter dype interne konflikter måtte avisens sjefredaktør Tord Langmoen like før påske ta sin hatt og gå. Inntil videre er nyhetsredaktør Tove Lie konstituert, og tilstandene i avislokalene på Grønland øst i Oslo har normalisert seg.

Men til tross for konflikter og intern krig har det pågått et intenst arbeid med å legge om avisen. Tirsdag kveld kunne så Nationens stab puste ut og presentere sitt nye produkt sammen med familie, kunder og venner.

Nytt redaksjonelt system

Det er ikke bare avisens utseende som er nytt. Det meste er lagt om, og det er trolig ikke ofte at det foretas så dyptgripende endringer på så kort tid. Siden nyttår har de kastet ut alle Mac’ene og erstattet dem med pc’er. På desken har de gått over fra Quark til InDesign og de har tatt i bruk nytt redaksjonelt system fra Tieto Enator.

Nationen presenteres nå med en moderne, lys og luftig layout, og satser på utstrakt bruk av grafikk. Avisen har importert store deler av den samme grafikkbanken som Svenska Dagbladet har høstet lovord og priser for. På nyhetssidene bruker man nå et 15-spalters ombrekkingssystem som gir store variasjonsmuligheter, mens på feature og tema ligger et 7-spaltet system i bunnen. Og ikke minst: Den særegne Nationen-pussigheten med lederartikkel på første side endres. Nå kommer lederen først på side 2.

Svenske konsulenter

Konstituert sjefredaktør Tove Lie er kjempefornøyd med omleggingen. Avisen har brukt de svenske konsulentene Nordström og Frank til utformingen. Lie leder likevel en avis som til og med slår Klassekampen når det gjelder tidlig deadline. På vanlige dager er hoveddeadline klokken 1400, men for fredagsavisen strekkes deadline til 1600 på torsdag.

– Det med deadline er kjempeviktig for oss, men vi distribueres med Posten og har ikke noe valg. Det betyr at vi ligger dårlig an når det gjelder hendelsesnyheter. Vi må derfor tenke annerledes og finne våre egne nyheter. Det er vår utfordring, sier Lie.

Innholdsmessig satser de på en mer spisset avis. Det blir mindre NTB-stoff og mer egenprodusert. Allerede i januar kuttet Nationen ut all sport med unntak av trav. Der trapper de i stedet opp. Samfunns- og meningsstoffet skal prioriteres, og man innfører en mer temastyrt avis med forskning på mandag, gründere og næringsvirksomhet på tirsdag, motor på onsdag og kjæledyr på torsdag. Hittil har Nationen kjørt med 12 ekstra helgesider på lørdag. Nå dobles det med 12 helgesider også på fredager.

Månen skin og kaffien er fin

– Og alt dette skal gjøres med samme redaksjonelle stab?

– Ja, dette er en satsing vi alle går sammen om. Så får vi håpe det gir så gode resultater at vi på sikt kan øke ressursene, sier Lie.

Og tirsdag feiret de. Med biskop-lilla T-skjorter med påtrykt sauehode gratulerte de hverandre. Jonny Halberg, som nærmest er Nationens egen husdikter, leste en av sine egne noveller, bare avbrutt av at forfatterens egen mobiltelefon ringte to ganger. Odd Nordstoga kom og kvitterte for at Nationen i fjor utropte han til «Årets bygdeprofil». Han sang om snus og nykoka kaffi i krus, og da han avsluttet med «Månen skin og kaffien er fin», manglet bare karsken.

På bordene fikk de i stedet tapas med øl fra bryggeriet Den Nøgne Ø i Grimstad og gourmetoster fra Den BlindeKu.

Og redaksjonens blanda kor framførte «Samvirkesang», forfattet av samfunnsredaktør Alf Skjeseth til tonene av «Du og jeg og dompapen»:

//Slik er det gode liv i Nasjon, vi tar ikke pause før ulven er dau//

//Så går vi hjem og pusser børsa, og trekker opp rødvin og eter sau//

Jo da, det er liv i Nationen, selv om Trygve Hegnar på kommentarplass både har tatt livet av avisen og begravd den.

Powered by Labrador CMS