Tv-nyheter uten pause

Når Nyhetskanalen går på lufta mandag klokka 12 er det bare fire måneder siden TV 2 vedtok å etablere den. Vi fulgte innspurten og det første døgnet med heldekkende prøvesendinger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Flere prøvesendinger i mindre skala ble gjennomført før jul, men det var først 3. januar det ble alvor.

Fra da av har det vært full pakke med bruk av alle tilgjengelige ressurser for å følge døgnets nyhetsbilde, akkurat som om man var på lufta. De har trengt hvert minutt. Ikke bare må alt stemme med både teknikk og journalistikk.

Fem ulike programlederteam, samt økonomi- og sportsankeret skal alle bryne seg og finne sin form samtidig som veldig mange må lære seg ny programvare.

På toppen av det hele har TV 2-organisasjonen, som Nyhetskanalen er en integrert del av, vært gjennom en svær omorganisering i forbindelse med den nye kanalen. Redaksjonen fortoner seg til dels som en byggeplass med snekkere og elektrikere i sving overalt.

Ikke nervøs

Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther, som de siste månedene har hatt hovedansvaret for å flytte på folk og lage nye turnuser og avdelinger, påstår likevel at han ikke er bekymret for at det har gått for fort i svingene.

– Jeg er ikke så nervøs, annet enn for datakrasj, da. Journalistikken skal vi klare. Man får aldri øvd nok, men nå er vi faktisk utålmodige etter å komme i gang.

– Folk er på plass, studio er klart og vi føler oss forberedt, sier Årsæther.

Han understreker samtidig at det er en utrolig krevende oppgave å gå fra to kveldssendinger med nyheter til å være kontinuerlig på lufta.

– Den største utfordringen blir nok at organisasjonen aldri får pause. Den lengste |nyhetssendingen har hittil vært 20 minutter. Nå skal vi takle maratonsendinger.

Rendyrket

Årsæther påpeker at de skal være en rendyrket nyhetskanal som skal gi de viktige sakene hver dag dybde og plass. Det er ikke lagt opp til å sende dokumentarer eller aktualitets- og debattprogrammer. Det skal TV 2 ta seg av.

– Profilmessig kommer vi til å ligne mest på Sky News, sier Årsæther.

Nyhetsredaktøren regner også med at det kan ta flere år før de mestrer det å lage en nyhetskanal skikkelig. Å lage en fullverdig nyhetskanal krever erfaring, og han ser ikke bort ifra at de kan komme til å endre strategi underveis. Men planen i dag er at Nyhetskanalen skal være en nisjekanal, som ikke skal konkurrere med NRKs planlagte nyhetssatsing, men med CNN, Sky News, NRK Alltid Nyheter og nettavisene.

50 tommer

– Dette blir ikke en kanal for de store massene, men for dem som liker gourmetrestauranter for kresne. Og det er ikke meningen at de skal sitte der lenge. Folk skal føle seg oppdatert på en halvtimes tid.

Som nyhetsredaktør har Jan Ove Årsæther ansvaret for alle nyhetssendinger både i moderkanalen og i nyvinningen. Han får med andre ord mye å følge med på framover.

– Jeg har kjøpt meg en 50 tommer. Når jeg først må se så mye tv, får jeg iallfall gjøre det under gode forhold.

Powered by Labrador CMS