Bergens Tidende fikk medhold i Høyesterett

BThar fått fullt medhold i Høyesterett i dag. Journalistene iavisen trenger ikke å oppgi navnet på kildene i dørvaktsaken, skriver bt.no.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I dag falt dommen, med full seier til Bergens Tidende. Påtalemyndighetens krav om at journalistene må oppgi sine kilder tilbakevises på alle punkt.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund var meget fornøyd da bt.no overbrakte ham nyheten om Høyesteretts avgjørelse.

- Dette var strålende! For pressefolk er dette en gledelig kjennelse, sier Kokkvold.

Bergens Tidende skrev i 2002 en rekke artikler om kriminelle forhold rundt dørvaktmiljøet i Bergen. BT-journalistene Trond Nygard-Sture og Gard Steiro fikk via kilder i politiet tilgang på taushetsbelagt informasjon. Saken ble anmeldt til politiets særskilte etterforskningsorgan (SEFO), som brakte saken inn for rettten.

I april 2003 avviste Bergen tingrett SEFOs begjæring om at BT-journalistene skulle avsløre sine kilder i den såkalte dørvaktsaken. SEFO anket saken inn for lagmannsretten, men i mai i år fastslo lagmannsretten at artikkelen måtte vurderes i sammenheng med resten av serien, og at kildevernet i denne sammenheng veide tyngst.

Påtalemyndighetene anket saken inn for Høyesteretts kjæremålsutvalg, som godkjente saken til behandling i Norges høyeste rettsinstans. I dag, torsdag, falt endelig dom. Kildevernet er viktigst.

Kokkvolder egentlig ikke så veldig overrasket over utfallet fra Høyesterett.

- Jeg hadde blitt mer overrasket dersom BT hadde tapt saken, sier generalsekretæren.

Kokkvold påpeker at et mer omfattende kildevern vil føre til at flere kritikkverdige forhold blir avdekket.

- Men det er viktig å huske på at journalistikkens første bud er åpne kilder, slik at leseren skal være i stand til å tolke den informasjonen mediene gir.

Powered by Labrador CMS