BT-veteran vant kampvotering

Strid om dobbeltrolle felte valgkomiteens kandidat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha lett forgjeves i et halvt år etter en ny leder for redaksjonsklubben i Bergens Tidende, klarte valgkomiteen å overtale Ingvild Rugland til å påta seg vervet. Problemet var at Rugland også er ansattrepresentant i BTs styre.

Dermed mobiliserte den delen av redaksjonsklubben som mener at en klubbleder ikke samtidig bør sitte i bedriftens styre. Det resulterte i et benkeforslag på veteranen Arild Berg Karlsen, på et svært godt besøkt årsmøte i redaksjonsklubben torsdag ettermiddag. Berg Karlsen gikk seirende ut av avstemningen, med så knapp margin som 67 mot 61 stemmer.

Styremedlemmer får informasjon som de ofte blir pålagt å holde fortrolig, og de kan dermed havne i gisselliknende situasjoner i forhold til sine klubber. Derfor er det skepsis i Norsk Journalistlag sentralt mot at klubbledere skal sitte i bedriftsstyrene.

En epoke over

Berg Karlsen ble valgt for en periode på ett år. Dermed er Rune Valderhaugs åtte år lange epoke som leder av BTs redaksjonsklubb over. Valderhaug skulle egentlig ha gått av i fjor høst, da han ble valgt til konserntillitsvalgt i Media Norge. Men ingen var villig til å overta, og han ble sittende på overtid mens valgkomiteen forsøkte å finne en etterfølger.

Berg Karlsen har vært leder av redaksjonsklubben i BT tidligere, både på 80-tallet og 90-tallet.

– Første gang jeg ledet en redaksjonsklubb var i Vestfold Arbeiderblad på midten av 70-årene, forteller han.

Strid og splittelse

I løpet av den siste perioden Berg Karlsen var klubbleder i BT, i 1992-94, gikk både sjefredaktøren og administrerende direktør i BT av. Det var enden på en langvarig og turbulent konflikt, der stikkord var omstridt personalpolitikk og bekymring for det redaksjonelle produktet. Det var en tid som også var preget av splittelse i redaksjonsklubben.

– Den perioden var med på å forme meg, både som tillitsvalgt og menneske. Jeg lærte å være litt mer hensynsfull og å være medmenneske, sier Berg Karlsen.

Også NJ-veteran

Han har også en forhistorie som sentral tillitsvalgt i Norsk Journalistlag, både som landsstyremedlem i 1985-87 og som medlem av NJs sentrale forhandlingsutvalg og valgkomité. Den nye klubblederen jobber til daglig som journalist i BTs kulturavdeling, men regner med å bruke mye tid på faglig arbeid framover.

Berg Karlsen sier at han forstår godt at enkelte stusser over at en 60-åring gjør comeback som klubbleder og spesielt at han stiller opp i kampvotering mot en yngre kvinne.

– Min prinsipielle holdning er at det er viktig å få fram unge folk i tillitsverv. Men det var noe med å føle ansvar i en situasjon som var vanskelig for mange, inkludert meg. Ingvild Rugland var en god kandidat, men en del av oss mener at en slik rolleblanding er veldig uheldig. Her er det to skoler, sier Berg Karlsen.

– Er ydmyk

Han sier med ettertrykk at han er veldig ydmyk i forhold til sitt nye verv, ikke minst fordi han ble valgt med såpass lite flertall på årsmøtet.

– Jeg er veldig glad for at Ingvild sa seg villig til å fortsette i klubbstyret.

– Så dere er vel forlikte etter kampvoteringen?

– Ja, det er vi. Dette går jo ikke på person, men på faglig-politiske oppfatninger. Det er sunt at vi har ulike oppfatninger. Jeg har som mål at vi nå får ro og gode arbeidsvilkår for klubbstyret, i en periode som er veldig vanskelig for de store avisene, framholder Arild Berg Karlsen.

– Helt i orden for meg

Ingvild Rugland forsikrer at hun ikke er bitter etter gårsdagens drama.

– Jeg visste om benkeforslaget på forhånd, og utfallet er helt i orden for meg. Det er medlemmene som bestemmer. Jeg har ingen problemer med å forstå flertallets syn, og jeg sa også til valgkomiteen at spørsmålet om å sitte begge steder kunne representere et problem i forhold til mitt kandidatur. Men her er det snakk om prinsipper og ikke fiendskap, sier hun.

I tillegg til Berg Karlsen og Rugland (gjenvalg) består det nye klubbstyret av Erik Fossen (ny), Marianne Nilsen (gjenvalg), Terje Valestrand (gjenvalg) og Helge Svela (gjenvalg).

Powered by Labrador CMS