LO og Telenor overtar A-pressen

LO og Telenor overtar nær 90 prosent av eierskapet A-pressen. Eierskiftet skjer ved at Fagbevegelsens Investeringsselskap (FBI) og Telenor samler sine aksjer og i tillegg overtar aksjene til finske Sanoma WSOY.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

A-pressen har innkalt til pressekonferanse klokka 12 for å orientere om endringene blant de største aksjonærene. Ifølge en kort pressemelding redegjør A-pressen for at det vil skje endringer på eiersiden i selskapet. FBI og Telenor Broadcast Holding er enige om å samle sine eierinteresser i A-pressen i et holdningsselskap, slik at Telenor overfører sine aksjer i A-pressen til FBI. I tillegg vil Institusjonen Fritt Ord gå inn med en eierandel i FBI gjennom en kontantemisjon.

I tillegg kjøper FBI aksjene til det finske mediekonsernet Sanoma WSOY for 155 kroner per aksje, noe som innebærer at FBI betalte 407 millioner kroner for aksjeposten. Samlet vil FBI etter dette eie 87,8 prosent av aksjene i A-pressen ASA. Sanoma har i over et år vært interessert i å selge seg ut av A-pressen.

De nye eierne

Aksjonærene i FBI vil være Telenor Broadcast Holding AS (45 prosent), Landsorganisasjonen i Norge og LO-tilknyttede fagforbund (45 prosent) og Institusjonen Fritt Ord (10 prosent).

Som følge av disse transaksjonene vil FBI, i tråd med bestemmelsene i Verdipapirhandelsloven, gi et pliktig tilbud til samtlige øvrige aksjonærer i A-pressen. Dersom FBI tilegner seg 90 prosent av aksjene kan investeringsselskapet tvangsinnløse de øvrige aksjonærene. Dermed vil det bare være tre eiere igjen i A-pressen, som dermed etter all sannsynlighet blir tatt av børs.

Gammel eiersituasjon

Dette var eiersituasjonen i A-pressen før dagens nyhet ble kjent:

Sanoma WSOY AS (29,5 prosent), Fagbevegelsens Investeringsselskap (29,3 prosent) og Telenor Plus Holding AS (29,1 prosent) eide til sammen i underkant av 88 prosent av aksjekapitalen per januar i år.. Fagbevegelsens Investeringsselskap kjøpte i februar 2002 aksjeposten til Norsk Kommuneforbund (235.889 aksjer), for øvrig har det ikke vært endringer i eierandelene til de tre største aksjonærene de siste par årene. De 10 største aksjonærene eide ved utgangen av 2002 i overkant av 95 prosent av aksjekapitalen.

Powered by Labrador CMS