– Jeg dro meg selv ned i søla

BERGEN (Journalisten): – Det ble verre enn jeg hadde trodd, men jeg har ikke dratt journalistikken ned i søla. Jeg har dratt meg selv ned i søla, mener journalist Bjørn Benkow.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Benkow var i mange år en kjent journalist, men i høst ble han også en beryktet journalist. Etter at det ble avslørt at han hadde feiket stort oppslåtte intervjuer med verdenskjendiser som blant annet Bill Gates og Oprah Winfrey, gikk den tidligere verdensreporteren i hi.

– Ja, jeg gikk nærmest i hi. Det satt folk utenfor og ventet og telefonen kimte, men jeg holdt meg unna, fortalte han på Nordiske Mediedager fredag.

Microsoft ringte

Først etter to dager dukket han fram, sendte ut en pressemelding og ba pent om unnskyldning. Han la ikke fingrene imellom, men innrømte alt.

Hvorfor skjedde det, er det evige spørsmål og Benkow fikk også spørsmålet i Bergen.

Hans forklaring er at han rett og slett var desperat. Regningene hopet seg opp, han var syk, han var ikke lenger mobil og livet raste litt sammen. Han trengte de pengene intervjuene ga.

– Jeg visste jo at det ville komme før eller siden. Jeg ble oppringt av min danske redaktør i august. Han hadde fått en henvendelse fra Microsoft om at Bill Gates aldri hadde gitt noe intervju med meg, sa Benkow.

Klipp og lim

Da var det bare å legge kortene på bordet. Og deretter ble det en pressestorm. Men var det bare Benkow som fusket? Har ingen andre gjort tilsvarende? Spørsmålene har hengt i luften siden, og Benkow svarte slik i Bergen:

– Mye av det jeg skrev var klipp og lim. Kjendisene hadde sagt det, bare ikke til meg i den settingen jeg framstilte. Men dette med klipp og lim var ikke så rystende. Enhver journalist som har vært korrespondent har gjort dette, hevder han.

Og han elsker fortsatt journalistikken.

Powered by Labrador CMS