Aftenposten river sin Berlin-mur

Arbeidsutvalget i NJ godkjente onsdag et pilotprosjekt i Aftenposten, der typografer og redigerere sammen skal utføre alle redaksjonelle og grafiske oppgaver.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fram til nå har det vært en tilnærmet Berlin-mur på desken i Aftenposten mellom typografene og journalistene. Fra august starter man opp et pilotprosjekt med tre grafikere og tre redigerere. Meningen er at de seks medarbeiderne skal utgjøre tre deskteam og utføre alle oppgaver, uavhengig av tidligere yrkesgrenser.

– For oss i Aftenposten er dette et stort skritt framover, sier Håkon Letvik, leder i redaksjonsklubben.

Filmsatsparagrafen

Han ønsker ikke å diskutere dette prosjektet i forhold til den såkalte filmsatsparagrafen, men sier at dette dreier seg om å få en mer fleksibel og effektiv produksjonsflyt på desk og en arbeidsform som er til fordel og glede for alle parter.

– Grafisk Forbund har gitt dispensasjon, slik at våre redigerere kan utføre oppgaver som tidligere var forbeholdt grafisk personale. Tilsvarende kan grafikerne gå inn på redaksjonelle områder. Vi skal lære hverandres verktøy, sier Letvik.

I første omgang blir det nå lyst ut seks deskstillinger internt i Aftenposten, og så skal disse på kurs på henholdsvis IJ og Grafisk Institutt. Prosjektet går fram til desember neste år, og skal så evalueres.

Kompetanseheving

– Vi har holdt på med denne saken i ett år, og jeg tror det vil bli til glede og gagn for begge yrkesgrupper og for bedriften, sier Letvik.

Leder i Norsk Journalistlag, Elin Floberghagen, sier at dette er en avtale som de lokale klubbene har diskutert seg fram til på en konstruktiv måte.

– Er dette den første spikeren i filmsatsparagrafens kiste i Aftenposten?

– Nei, dette er ikke et angrep på filmsatsparagrafen. Ingen av yrkesgruppene blir skviset i denne saken, og begge gruppene får en tiltrengt kompetanseheving. Fra NJs side legger vi særlig vekt på at avtalen også innebærer et vern mot nedbemanning på desk i og med at det er klart slått fast at slike ordninger ikke skal føre til at man nedbemanner deskene, sier Floberghagen.

Powered by Labrador CMS