NRK flytter inn på Youngstorget

Innen utgangen av august flytter NRK inn på Youngstorget. Nitimen, Frokost-TV og Sommeråpent skal produseres og sendes fra den gamle Ap-bastionen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er en trend i tiden at mediebedriftene søker ut blant folk. I Danmark sender TV 2 fra Hovedbanegaarden, og nå flytter NRK inn på Youngstorget. Nærmeste naboer blir den tradisjonsrike fiskebutikken Erling Moe AS, Baker Samson og Internasjonalen Pub.

– Hensikten med flyttingen er blant annet å komme mer ut blant folk. Vi kommer nå i et strøk av byen med en helt annen demografi enn det vi er vant til fra Marienlyst, et mer fremmedkulturelt og kanskje ungdommelig miljø, sier prosjektsjef Wilhelm Haagensli.

Kaffe og tv-studio

NRK flytter inn på rundt 1000 kvadratmeter fordelt på tre etasjer, og har inngått en tiårs avtale med muligheter til forlengelse. Hovedinngang blir ved inngangen til operapassasjen mellom fiskebutikken og Samson. Det er inngått egen avtale med Baker Samson som skal ha en helt ordinær kafé i tilknytning til NRK-inngangen. Store glassflater gjør at folk kan ta seg en kaffe og følge avvikling av sendinger direkte fra studio Youngstorget. Frokost-TV får eget studio over fiskebutikken med hele torget som bakgrunn. Også og nettsidene til NRK underholdning skal produseres i lokalene på Youngstorget

Planene og mulighetene er mange, og Haagensli opplyser at de med tiden også vil ta i bruk selve torget til større utendørsarrangementer, konsertopptak og liknende.

Håper på bilfritt torg

– På sikt håper vi på et bilfritt torg og en viss opprustning av stedet. Noe av plassen er ikke helt som vi gjerne skulle hatt det, men det er et viktig knutepunkt. Mellom 6000 og 7000 mennesker passerer over Youngstorget hver dag, sier Haagensli.

Rundt 40 NRK-medarbeidere flytter nå fra Marienlyst til Youngstorget, og det er et tradisjonsrikt strøk NRK flytter inn i. Torget ble anlagt allerede i 1846 med navnet Nytorget. Her var det årlige Christianiamarkedet, der alt fra honningkaker og øl til seletøy og kobberkjeler ble solgt. I 1877-78 sto basarbygningen ferdig, og inneholdt flere boder i to etasjer. I 1851 ble torget oppkalt etter kjøpmannen Jørgen Young. Selve Folketeaterbygningen ble reist i 1930-årene for å huse teater for arbeiderbevegelsen. Teaterdriften gikk dårlig og endte med konkurs i 1959. Siden overtok Den Norske Opera. Når Operaen neste år er ute, skal det bygges ny musikalscene i huset og Christian Ringnes har restaurantplaner.

Ikke mer ARK-prat

– Dette kan bli et veldig spennende strøk, sier Wilhelm Haagensli.

– Folketeaterbygningen er jo Arbeiderpartiets gamle høyborg, og lokalene dere flytter inn i var tidligere hovedkvarter for gamle Arbeiderbevegelsens Pressekontor, forløperen til nåværende Avisenes Nyhetsbyrå, ANB. Dere er ikke redd for at Carl I. Hagen nå får vann på mølla med det gamle ARK-snakket om statskanalen?

– FrP holdt jo til i mange år i nabobygget, så her er balansen i orden, sier Haagensli.

Powered by Labrador CMS