Suksess for tysktalende drama

13. og siste episode av østerrikske «Vinbaronen» gikk på NRK1 mandag kveld. Serien ble en suksess med over 340.000 seere i gjennomsnitt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tysktalende filmer og serier er sjelden kost på NRK, men den østerrikske dramaserien «Vinbaronen» har slått godt av helt siden den startet mandag 6. juni. Godt hjulpet av dårlig julivær har serien hatt seertall helt oppunder 400.000, mens gjennomsnittet har vært 340.000.

Lages bedre drama

Men ikke alle har vært like fornøyd. Framtredende talsmenn for tysk språk og kultur i Norge, som NRKs Olav Gran-Olsson og ZDFs Oslo-korrespondent Godrun Gaarder, sier de knapt nok har vært innom serien.

– Nei, jeg ser ikke på sånt. Jeg skal ikke slå så hardt ned på en slik serie fordi jeg bare har sett litt av et par episoder, men jeg synes NRK kan velge noe annet og bedre når de først skal sende tyskspråklige filmer eller serier. Det lages så mye bra i Tyskland, sier redaktør Godrun Gaarder.

For mye engelsk

Hun har i årevis etterlyst nordmenns lyst til å lære noe mer enn bare engelsk, og tilsvarende har hun med undring sett at NRK og TV 2 sender forbløffende få filmer, serier eller dokumentarer fra det tysktalende rom.

– Over 100 millioner mennesker har tysk som morsmål. Nordmenn må ikke se seg fornøyd med bare engelsk. Språk og kultur er så viktig. Fordi vi nordmenn ikke kan så mye språk, så får vi ikke beriket oss av alle de andre kulturene. Det er synd, sier Gaarder.

Hun etterlyser litt overraskende og spennende kulturinnslag. Hun vil ha tysk pop og etterlyser særlig fokus på tysk industridesign.

– Det skjer så mye kreativt rett over Skagerrak som vi går glipp av, sier hun.

«Derrick» og «Heimat»

Journalist Olav Gran-Olsson i NRK er i likhet med Gaarder rådsmedlem i Norsk-tysk Selskap og har mange år bak seg som korrespondent i Bonn og senere i Berlin.

– Jeg vil ikke si noe om «Vinbaronen» siden jeg bare har sett to episoder, men Tyskland har en gigantisk tv- og filmproduksjon, hvor det er masse å kaste seg over. Tyskland eksisterer dessverre ikke for oss nordmenn. De fleste nordmenn tror jo at Norge er verden. Her er vi bare opptatt av opsjoner, engleskoler og Diffen, sier Gran-Olsson.

– Bortsett fra «Derrick» og «Heimat», er «Vinbaronen» kanskje den første tysktalende serie på lenge i NRK?

– Ja, de siste årene har det vært lite. Jeg husker på 1970-tallet at NRK sendte fullversjonen av «Tysktime» av Siegfried Lenz. Jeg mener å huske at filmen varte i over fire timer. Vi hadde serien om Thomas Mann, krim, Fassbinder-filmer og mye annet.

– Var det all right å få en tyskspråklig serie som «Vinbaronen» nå?

– Nei, det kan jeg ikke si noe om. Jeg så bare litt av den, og det tente ikke meg, sier Olav Gran-Olsson.

Mer tysk utover høsten

Men både Gaarder, Gran-Olsson og seerne skal få mer tysk utover høsten, lover innkjøper Fredrik Luihn i NRK. Allerede kommende torsdag starter det med «Agnes og hans brødre». «Goodbye Lenin» er kjøpt inn, og også filmene «Gegen die Wand», «Napola» og flere klassiske, tyske stumfilmer kommer utover høsten.

– I november starter dessuten serien «Berlin, Berlin». Serien er på 89 episoder og har gjort stor suksess i Tyskland, sier Fredrik Luihn.

«Berlin, Berlin» er en prisbelønnet fjernsynsserie for unge voksne skapt av David Safier og produsert for ARD, som ble sendt på Das Erste fra 2002 til 2005. Serien har blant annet fått den amerikanske Emmy-prisen for beste komedie, og er blitt solgt til en rekke land.

Powered by Labrador CMS