Edda-bedrifter garanterer Mecoms refinansiering

David Montgomery låner åtte milliarder kroner for å refinansiere Mecom, og seks norske selskaper må garantere for inntil 4,8 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Seks Edda-bedrifter har godkjent garantiansvar for konsernlåneopptak i Mecom på i alt 4,8 milliarder kroner. Lånegarantien utgjør hoveddelen av en ny lånepakke på åtte milliarder kroner for å refinansiere Mecom. Styremøtene i Edda Media AS og Sunnmørsposten AS i dag, tirsdag, var de siste til å behandle saken, og fristen for styrebehandling går ut i dag.

Dermed har garantiene blitt vedtatt enstemmig hele veien med unntak av Sunnmørsposten, der de ansatte stemte imot. Så vidt Journalisten erfarer har de ansatte i de øvrige fem Edda-bedriftene stemt for lånegarantiene.

En milliard euro

I forbindelse med oppkjøpet av den nederlandske Wegener-gruppen tidligere i november, sendte Mecom Group plc ut en børsmelding, der det heter at de har forhandlet fram en ny låneavtale som dekker selskapets gjeld fra i fjor i forbindelse med kjøpet av Orkla Media og årets oppkjøp i Tyskland og Nederland. I alt dreier det seg om en låneavtale på cirka en milliard euro, eller litt i overkant av åtte milliarder norske kroner med dagens kurs på 8,05.

Ifølge Journalistens kilder skal seks norske Edda-selskaper stå som solidariske garantister for inntil 600 millioner euro eller 4,8 milliarder kroner av totalbeløpet. I tillegg til Sunnmørsposten, som godkjente arrangementet tirsdag ettermiddag, utgjør også Edda Media AS, Edda Trykk AS, Edda Media Buskerud, Edda Media Vestfold, og Haugesunds Avis garantistene.

Erstatter fjorårets lån

Den foreliggende låneavtalen erstatter den låneavtalen som ble inngått i fjor ved oppkjøpet av Orkla Media og som utgjorde cirka 5,2 milliarder kroner, fordelt på fire milliarder i markedet og et ekstraordinært lån fra Orkla på 1,2 milliarder, opplyses det underhånden i Edda-kretser. Fjorårets låneavtale var garantert av 21 norske Edda-bedrifter. Årets låneopptak er dermed en erstatning for eksisterende lånefinansiering. Flere av de selskapene som tok garantiansvar for den utgående lånepakken er ikke med denne gang som garantister for det nye låneopptaket. Dette gjelder for eksempel Mediehuset Østfold.

Aksjeverdien av Mecom-selskapet har rast det siste halve året. Mens Mecom-aksjer ble omsatt til årshøyeste 97 pence på begynnelsen av sommeren, omsettes den nå til årets laveste pris på 67 pence, en nedgang på godt over 30 prosent. Børsverdien av Mecom-selskapet oppgis til 1.242 millioner pund eller cirka 13,8 milliarder norske kroner per 11. oktober.

Styreleder Bjørn Wiggen har ikke besvart Journalistens henvendelser og styremedlem Carine Johansen i Edda Media sier at hun ikke har noe å fortelle. Konserntillitsvalgt for de ansatte i Edda Media, Jan Erik Skau, ønsker ikke å kommentere saken.

Powered by Labrador CMS