Falun Gong

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Bevegelse med røtter i buddhismen, taoismen og qigong (chi kung), som er et element i tradisjonell, kinesisk medisin med vekt på pustemønstre og bevegelser. Rommer meditasjonsteknikker og morallære. Beskrives vekselvis som religiøs, åndelig og politisk organisasjon.

Startet av Li Hongzhi i 1992. Opprinnelig oppmuntret på offisielt hold, men forbudt av myndighetene i 1999. Opptakten til forbudet var dramatisk. På vanlig vis signaliserte partiet først sin misnøye med bevegelsen via en artikkel med moderat kritikk. Falun Gong-medlemmer oppfattet signalet og svarte med en markering, som ble brutalt slått ned.

Kort etterpå, 25. april 1999, samlet Falun Gong tusenvis av tilhengere, noen anslag regner 10.000, til en stille markering rundt Zongnanhai, området der partiet og regjeringen har sine hovedkvarter. Den uventede styrken og effektive organiseringen sjokkerte partiledelsen.

Siden har bevegelsen vært brutalt forfulgt. Myndighetene regner den som en politisk utfordrer. Bevegelsen har trolig et sted mellom 70 og 100 millioner tilhengere i Kina og er blitt en maktfaktor i den internasjonale debatten om forholdene i landet.

Rebecca MacKinnon venter at Falun Gong vil bruke OL i august til å markere seg. Partiledelsen og sikkerhetspolitiet vil trolig gjøre sitt ytterste for å hindre nettopp dette og en enda mer brutal undertrykkelse av bevegelsen kan bli alvorligste utfordringen for menneskerettighetene i månedene fram til sommerlekene.

Kommunistenes kritikk av Falun Gong som politisk organisasjon har en viss sympati blant vestlige Kina-kjennere. De mener organisasjonen har støtte fra Taiwan og peker mistroisk på bevegelsens mediemakt og bruken av nøytrale organisasjonsnavn som det norske Nettverk for Menneskerettigheter i Kina.

Avisa The Epoch Times, som er knyttet til Falun Gong, kommer ut på ni språk og distribueres gratis i 30 land. Den har 17 nettutgaver.

Det er ukjent hvor mange medlemmer Kina har henrettet. Anslagene varierer fra noen hundre, til flere tusen.

Powered by Labrador CMS