Dagbladet drøfter sluttpakker på nytt

Etter protester fra redaksjonsklubben forhandles det nå på overtid om sluttpakkene i Dagbladet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter planen skal ledelsen i slutten av denne uka gå ut med tilbud om sluttpakker til de ansatte i bestemte avdelinger i Dagbladet. Det vil si fakta, foto og desken. Men først blir det en ekstra runde med forhandlinger.

Det skjer etter at redaksjonsklubben protesterte kraftig mot nedbemanningsprinsippene ledelsen har lagt opp til, og ba sjefredaktør og konsernsjef tenke seg om en gang til. I et møte mellom klubben og ansvarlig redaktør Anne Aasheim tirsdag, ble man enig om å se på saken på nytt.

Uakseptabel

– Vi mener skissen til sluttpakker er uakseptabel og er glad for at ledelsen nå vil forhandle på nytt, om enn på overtid. Vi har fortsatt håp om å finne en løsning som klubben kan være mer fornøyd med, sier Per Arne Solend fra klubbstyret.

Hovedkravet fra redaksjonsklubben er at sluttpakkeordningen skal være allmenn, og basert på frivillighet. Ledelsen har gått inn for avdelingsvis styrte sluttpakker til de berørte. Selv om tilbudet ikke rettes mot navngitte personer, mener klubben store kutt i små avdelinger vanskelig kan ses på som noe annet enn styrte pakker, i strid med avtalefestede prinsipper om ansiennitet ved nedbemanning.

Skarp uttalelse

I den skarpe og enstemmige uttalelsen klubben vedtok etter at drøftelsene brøt sammen før jul, heter det:

«Redaksjonsklubben i Dagbladet vil advare sjefredaktøren på det sterkeste mot å velge styrte sluttpakker i Dagbladet. Anne Aasheim har ved flere anledninger sagt at forholdet til de ansatte, og tillitsvalgte, er av stor betydning for avisa. Klubben har også blitt lovet en prosess som bedre skulle ivareta hensynet til arbeidstakerne enn ved forrige nedbemanning. Blir forslaget som ledelsen nå har fremmet resultatet, er dette løftet brutt».

Alvorlig skade

Klubben finner et ensidig diktat fra ledelsens side svært uheldig og slår fast at den på ingen måte kan anbefale ledelsens sluttpakker til sine medlemmer.

«Det vil gjøre svært alvorlig skade på tillitsforholdet mellom de ansatte og ledelsen dersom det nåværende forslag blir stående».

Uttalelsen ble avsluttet med en invitasjon til Anne Aasheim om å møte medlemmene tirsdag. En invitasjon hun altså fulgte opp. Og som nå fører til ny diskusjon om hvem som skal få tilbud om sluttpakker.

Møter NJ sentralt

Ledelsen har dessuten bedt om et dialogmøte med NJ sentralt, og det har klubben sagt ja til. Møtet er satt opp mandag ettermiddag. Fra NJs side møter Elin Floberghagen, og de faglige sekretærene August Ringvold og Stein Svendsen, samt klubbstyret i Dagbladet. Fra avisledelsens side møter Anne Aasheim og administrerende direktør Tore Stangebye.

– Det er positivt at ledelsen ønsker å gå i dialog om dette. NJs syn på nedbemanning er at man bør gå bredt ut med tilbud om sluttpakker. Men Dagblad-ledelsen har valgt en slags mellomløsning som klubben ikke er fornøyd med, sier Stein Svendsen.

18 måneder

Solend opplyser at klubben har konsentrert seg om å få etablert prinsippene på et overordnet plan og ikke har tatt stilling til innholdet i sluttpakkene. Han vil derfor ikke kommentere hvor gode de blir.

Det som hittil er skissert, er tre måneder etterlønn til alle uavhengig av alder og ansiennitet. Dessuten en måneds ekstra etterlønn pr. år man har vært ansatt utover seks år, med øvre grense på 18 måneder etterlønn.

Medarbeidere som er eldre enn 58 år, tilbys inntil 30 måneder etterlønn. I faktaavdelingen, som har seks ansatte, skal det kuttes fire stillinger. Fotoavdelingen, som har 21 medarbeidere, skal reduseres med 4-5 stillinger og på desken, som har ca. 40 medarbeidere, kuttes ca. elleve.

Powered by Labrador CMS