Trusler mot hotellet holdt hemmelig

UD orienterte ikke pressen i Støres følge om terrorvarsel mot Hotel Serena.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Utenriksdepartementet, Justisdepartementet og Forsvarsdepartementet la på dagens pressekonferanse om terroraksjonen som kostet Carsten Thomassen og fem andre livet i Kabul 14. januar. UD var gjort kjent med terrortrusler mot hotellet, men de beskrives ulikt i de tre rapportene.

Hotellet utpekt

UD og Justisdepartementet skriver begge at truslene dreide seg om «mål i nærheten av hotell Serena». Forsvarsdepartementet formulerer seg annerledes:

– Milråd (militærrådgiveren ved Norges ambassade, red. anm.) ble sent på kvelden søndag den 13. informert om en spesifikk trusselmelding som nevnte to objekter hvorav det ene var hotell «Serena», skriver departementet.

Gradert

Støre avviste på pressekonferansen at forskjellen i ordvalg avspeiler at UD tok trusselen mindre på alvor enn Forsvaret gjorde. Den ble ikke viderebrakt de åtte pressefolkene som fulgte utenriksministerens besøk i Kabul, noe som heller ikke ville vært vanlig. Rutinene for informasjon om sikkerhetstrusler er blant tingene UD vil at pressen og myndighetene nå skal drøfte i regi av en arbeidsgruppe ledet av Justisdepartementet.

Selve meldingen om denne terrortrusselen er gradert av sikkerhetsgrunner og ikke med i departementenes rapporter. På møtet der kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen orienterte journalistene om programmet og sikkerhetsspørsmål en halv time etter at Støre og hans følge ankom Serena, ble pressefolkene bedt om å være forsiktige og advart mot å gå ut av hotellet.

Svenungsen ble alvorlig såret i terroraksjonen drøyt to timer senere.

Powered by Labrador CMS