Tilbakeviser Aabø-undersøkelse

Norsk Redaktørforening tilbakeviser at flertallet blant redaktørene ønsker forhåndsredigering av nettdebatter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Bakgrunnen for NRs reaksjon er at en rekke medier nylig har brakt opplysninger om en undersøkelse blant redaktører i MBL-bedrifter, gjennomført av informasjonsrådgiver Jarle Aabø. Aabø ba om redaktørers syn på forhåndsredigering av nettdebatter.

– I flere nyhetsmeldinger er dette fremstilt som om et klart flertall av landets ansvarlige redaktører nå mener at alle nettdebatter bør forhåndsredigeres, og at NR som organisasjon dermed er på kollisjonskurs med egne medlemmer. Sannheten er at Jarle Aabøs undersøkelse ikke gir særlig vesentlig kunnskap, sier assisterende generalsekretær Arne Jensen i NR i et nyhetsbrev fra organisasjonen.

– Forvirrende

Jensen viser til at Aabø har spurt om redaktørene mener at nettdebattene «bør» forhåndsredigeres, uten å presisere hvorvidt det gjelder den enkelteredaktørs valg, eller hvorvidt det skal inn som en pliktbestemmelse i Vær Varsom-plakaten.

– Dette blir bare forvirrende. Aabø har dessuten spurt 208 ansvarlige redaktører og fått svar fra 111. Av disse igjen har altså 68 prosent svart positivt. Det er et drøyt stykke derfra til å konkludere med at dette gir et flertall blant NRs 700 medlemmer, sier Jensen.

Ingen foreslo det

Han minner om at det i forbindelse med den siste revisjonen av Vær Varsom-plakaten ikke kom inn en eneste høringsuttalelse i NRs høringrunde med forslag om obligatorisk forhåndsredigering. Ifølge Jensen har det heller ikke seinere kommet innspill til sekretariatet fra medlemmer som tar til orde for en ny runde i spørsmålet.

– NR har vært klar i dette spørsmålet. Som organisasjon er vi verken for eller mot forhåndsredigering som sådan. Det må det være opptil den enkelte ansvarlige redaktør å avgjøre. Det vårt styre har sagt, er at det ikke er aktuelt å innføre tvungen forhåndsredigering, sier Jensen.

Powered by Labrador CMS