Fotballavtale strider mot Vær Varsom-plakaten

Fotballforbundet nektet Bergen lokal-tv å sende direkte da Brann mottok seriegull på Brann stadion. I strid med Vær Varsom-plakatens intensjoner, fastslår Pressens Faglige Utvalg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norges Fotballforbund (NFF) og TV 2 har inngått en avtale som gir tv-kanalen eksklusiv rett til å sende direkte fra kamper i eliteserien.

NFF nektet derfor Bergens Tidendes lokal-tv-stasjon Btv å sende direkte fra gullmedaljeoverrekkelsen på Brann stadion. Btv ble også nektet å publisere noe av dette på nettet, samtidig som de kun fikk sende ett minutt av egne opptak – utelukkende gjort fra tribunen. I tillegg fikk de bruke opptil ett minutt av TV 2s bilder i sin kveldssending.

Avtale hindrer fri nyhetsformidling

Bergens Tidende mener dette strider mot Vær Varsom-plakatens punkt 1.3. som fastslår at pressen «skal verne om ytringsfriheten, trykkefriheten og offentlighetsprinsippet» og som presiserer at «avtaler om eksklusiv formidling av arrangementer skal ikke være til hinder for fri nyhetsformidling».

I sitt tilsvar skriver NFF at de ikke hindrer medier åpen debatt, fri informasjonsformidling eller fri adgang til kildene. Derimot legger NFF og klubbene begrensning på formidling av levende bilder fra begivenhetene inne på stadion, en avgjørelse de forklarer med at arenaen er «et lukket område som NFF og klubbene sammen råder over».

Strider med VVP-intensjoner

I sin vurdering skriver Pressens Faglige Utvalg (PFU) at Fotballforbundet trolig står på trygg juridisk grunn, når de hevder å ha rett til å bestemme hvem som skal ha adgang til arenaene, og hvem som kan formidle levende bilder derfra. PFU aksepterer også en avtaleformulering som gir visse begrensninger i formidlingen av levende bilder fra selve kampforløpet.

Derimot mener utvalget at det ikke kan legges restriksjoner på formidling av levende bilder fra andre hendelser på arenaene under arrangementer.

Ifølge PFU var overrekkelsen av gullmedaljene på Brann stadion en nyhetshendelse av en slik karakter at begrensningen strider mot VVP-plakatens intensjoner i punkt 1.3.

Powered by Labrador CMS