NRK-nyhetene kutter igjen

NRKs satsing på NRK2 koster flesk. Nok en gang må ledelsen slå retrett, og varsler nå nye kutt på mellom 15-20 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nyhetsredaktør Grethe Gynnild Johnsen har orientert de ansatte i NRKs nyhetsavdeling om at de igjen står foran omfattende kutt. Avdelingen har brukt vesentlig mer penger på nyhetsdekningen enn budsjettert, og Johnsen varsler ”strakstiltak” med kutt på 15 til 20 millioner kroner. Kuttet vil få konsekvenser både for programproduksjon og bemanningssituasjon.

Kan miste 15 medarbeidere

Hvor innsparingene skal hentes inn er foreløpig ikke bestemt, men etter det Journalisten erfarer skal nyhetssendingen 12.30 i radio stå i fare for å kappes. Det er også antydet at man må redusere bemanningen med om lag 15 medarbeidere, og at dette kan ramme noen av de sju såkalte ”riksmedarbeiderne” (som jobber med base utenfor Oslo) i Dagsrevyen.

– Hvor omfattende kuttene blir, vet vi ikke, men det framstår som klart at vi blir nødt til å redusere produksjonen av nyheter. Noe av dette vil trolig måtte tas i NRK2, bekrefter NRK Dagsrevyens klubbleder Lars Sigurd Sunnanå.

Om riksmedarbeidernes skjebne presiserer han at det ikke er snakk om oppsigelser, men at de kan bli overført til sine respektive distriktskontorer.

Kritisk til ledelsen

Sunnanå avviser samtidig at det er noen krisestemning, og at et mulig bemanningskutt på 15 av totalt 250-260 medarbeidere ikke kan betegnes som en katastrofe. Han legger likevel ikke skjul på at klubben er veldig kritisk til ledelsens håndtering av nyhetssatsingen i NRK. Sunnanå påpeker at de ansatte før nysatsingen på NRK2 advarte nyhetsdirektør Gro Holm og øvrig NRK-ledelse ”på det sterkeste” mot at man satset på noe man ikke hadde penger til.

– Johnsens bekymringsmelding kommer derfor ikke som noen overraskelse. Det er bare å konstatere at NRK har gapt over mer enn man kunne rå over, sier Sunnanå.

Bortkastet audition

Etter det Journalisten erfarer skal også spriket mellom ledelsens ambisjoner og den harde realiteten ha ført til at ti medarbeidere som var på audition for å bli programledere i NRK2, bare måtte konstatere at ingen av stillingene blir realisert.

– Man burde sett konsekvensen av denne satsingen på et tidligere tidspunkt, kommenter Rolf Johansen, klubbleder i NRK Dagsnytt. Han ønsker ikke å ta stilling til hvor kuttene må hentes, men mener 12.30-sendingen har gode sjanser til å overleve.

– Besparelsen ved å legge ned 1230 vil være ganske liten i forhold til den prisen lytterne vil måtte betale, mener Johansen.

Bør få konsekvenser

Mange NRK-ansatte har i disse kuttrundene vært forundret over at det ikke har fått noen konsekvenser for ledelsen, som står bak den åpenbare feilsatsingen på NRK2. Sunnanå og Johansen ønsker på nåværende tidspunkt ikke å mene noe om dette.

– Det var Bernander som tok initiativet til NRK2, og det er jo vanskelig å sparke noen som allerede har sluttet. Ellers nøyer jeg meg med å ta til etterretning at ledelsen dessverre ignorerte de advarslene som kom mot denne satsingen på forhånd, sier Johansen.

Journalisten har kontaktet nyhetsdirektør Gro Holm og nyhetsredaktør Grethe Gynnild Johnsen for kommentar, men uten å oppnå kontakt.

Powered by Labrador CMS