Frilanserne bedt om å droppe kontrakt

Landsstyret i Norsk Journalistlag (NJ) har bedt organisasjonen ta tak i uforsvarlige frilansavtaler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NJ advarte nylig frilansjournalister mot å skrive under på kontrakter som krever at de gir fra seg store deler av opphavsrettighetene. Nå har NJs landsstyre bedt ledelsen om å prioritere arbeidet med å forhandle fram mønsteravtaler mellom frilansere og ulike mediekonsern.

Advarer

– Landsstyret var veldig klare på at dette er en viktig sak for frilanserne og ba oss prioritere den. Vi er blitt kontaktet av mange frilansere som har bedt oss om råd etter å ha blitt forelagt helt urimelige kontrakter, blant annet av Hjemmet Mortensen. Vi har rådet dem til ikke å signere disse kontraktene fordi de overdrar for store rettigheter, sier Kjetil Haanes, nestleder i NJ, til Journalisten.

Vil ha stordriftsresultater

Journalisten har tidligere skrevet om bråket rundt stoffutvekslingsavtalen i A-pressen, og gjenbruk av frilansstoff mot begrenset eller ingen kompensasjon i Media Norge-avisene og Adressa. I kontrakten fra Hjemmet Mortensen heter blant annet om bruk av innkjøpte artikler:

7. Bruk av produktet

Det avtalte honoraret inkluderer Hjemmet Mortensens rett til å publisere stoffet parallelt i flere medier, også i elektronisk form gjentatte ganger. Stoffet kan også publiseres i medier der Hjemmet Mortensen AS har et redaksjonelt samarbeid med andre utgivere.

Hjemmet Mortensen betinger seg retten til å lagre stoffet, også i elektroniske arkiv og i andre databaser utgiver eventuelt har avtale med, herunder også å gjøre redaksjonelt stoff tilgjengelig for offentligheten fra database…

Hjemmet Mortensen har rett til å videreselge alt redaksjonelt stoff produsert på oppdrag. Ved videresalg av stoff skal frilanser og utgiver dele inntektene 50/50 etter at reportasje- og salgsutgifter er fratrukket.

8. Arkivmateriale

Avtalen omfatter også bruk av eventuelt materiale frilanseren har levert tidligere og som er lagret hos Hjemmet Mortensen.

Må tenke

– Disse avtaleforslagene undergraver fullstendig markedet for frilanserne. De åpner for «fri flyt» av stoff mellom medier som har inngått et omfattende redaksjonelt samarbeid, som i praksis dekker store deler av det markedet frilanseren skal operere i. Det er derfor viktig at frilanserne tenker seg grundig om før de undertegner disse avtalene. Særlig viktig er det at frilanserne er oppmerksomme på bestemmelser som overfører arkivstoffet gratis til tidligere oppdragsgivere, sier Haanes.

Han forteller at NJ har inngått en avtale om et sonderingsmøte med Kysten Rundt-avisene i midten av april. NJ har også sendt et brev til Hjemmet Mortensen de håper vil føre til et tilsvarende sonderingsmøte.

Powered by Labrador CMS