Mener journalister røper rasisme

TØNSBERG (Journalisten): En av fire journalister opplevde at kolleger ytret seg fremmedfiendtlig det siste halve året.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det viser en undersøkelse som legges fram på årets Skup-konferanse, som åpnet i Tønsberg fredag ettermiddag.

– Rasistiske holdninger bryter med grunnleggende presseetikk, sier journalist og forsker Elisabeth Eide til konferanseavisa Siste Skup.

Eide antar at journalister føler det blir galt, uansett hva de skriver, og at denne offerrollen hindrer dem i å kontakte innvandrere.

1.100 spurte

Analysebyrået Nielsen har intervjuet 1.100 journalister fra hele landet, på oppdrag av Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse. Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og medieovervåkingsbyrået Retriever har støttet undersøkelsen.

Halvparten av de spurte arbeider i avisredaksjoner, 20 prosent i tv og ni prosent i nettaviser.

76 prosent av de spurte svarer at de har begrenset kontaktflate i innvandrermiljøene. Nesten halvparten mener at innvandrere er for partiske til å belyse saker om det norske samfunnet.

– Mer utbredt enn vi tror

NJ-leder Elin Floberghagen mener funnene tyder på at rasistiske holdninger er mer utbredt blant journalister enn de selv liker å tro.

– Da blir det enda viktigere at redaksjonene i større grad diskuterer kildebruk og at vi blir bedre på å bruke innvandrere som kilder, også når det gjelder ikke-innvandrertema, sier NJ-lederen til Siste Skup.

Powered by Labrador CMS