– Mecom vil se annerledes ut

Medieanalytiker mener at Mecom ikke vil se ut som i dag om fem år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mecom-aksjen har fortsatt fallet og var torsdag på sitt laveste. Beregnet ut fra kursen er Mecom dermed verdsatt til i overkant av 3,5 milliarder kroner.

– Markedsstyrt

Medieanalytiker Henrik Schultz i Kaupthing mener at aksjekursen torsdag på 23,5 pence, eller 2,5 kroner, er styrt av markedet og ikke av dårlig ledelse.

– Markedet har bokført verdiene på eiendelen mye lavere enn det Mecom ga for dem, og det må være frustrerende, sier han.

Schultz opererer med et kursmål på mellom 50 og 60 pence for Mecom-aksjen. Da Mecom kjøpte Orkla Media i 2006 var prisen på 7,55 milliarder kroner. Siden har mediekonsernet kjøpt seg opp i Berliner Verlag og nederlandske Wegener, det nederlandske selskapets verdi ble angitt til 6,5 milliarder kroner. Likevel er mediekonsernet verdsatt til rundt 3,5 milliarder.

– La verdi

– Ser du på verdiene av alt Mecom er kjøpt og det disse er bokført til, representerer aksjekursen halvparten av den verdien. Hvordan du vil dele dette i forhold til de forskjellige grenene av konsernet kan diskuteres. Det skal sies at dette ble kjøpt på et tidspunkt da medieaksjer ble priset høyere, men dette er ikke Mecom alene, men markedet generelt. Det utløser en ubehagelig situasjon, sier Schultz.

Edda er blitt anslått til rundt fire milliarder kroner og har hatt fått flere norske interessenter på banen, deriblant Trygve Hegnar. Men Schultz tviler på at Edda vil bli solgt.

– Sier vi at Edda Media i dag er verdt minst like mye som da Orkla solgte, så lønner det seg å kjøpe Edda ut av Mecom, men det tror jeg ikke noen får lov til det – for børsen verdsetter alle eiendeler i konsernet, sier han.

– Kan bli tøft

Gjeldsgraden er betydelig i Mecom. Mediekonsernet har i skrivende stund 5,5 milliarder kroner, en økning fra tre milliarder året før. Schultz mener mediekonsernet kan sitte med gjelden en stund til, men når den skal betales om i underkant av fem år, må kontantstrømmen bedres.

– Det er først da man kan få store problemer, og da må kontantstrømmen vesentlig opp for å gi både utbytte og betale på gjelden. Det kan jeg ikke se de får til i dag. Mye tyder på at Mecom vil se annerledes ut enn i dag ved oppkjøp eller utsalg om fem år, slår Schultz fast.

David Montgomery sier at han ikke kan kommentere de økonomiske detaljene i konsernet, men slår fast at selskapet er i god form.

Powered by Labrador CMS