Amerikanske aviser vender blikket innover

Dekningen av utenriksstoff stuper.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nedbemanning og opplagskrise i amerikanske aviser, rammer særlig dekningen av omverdenen. Hele 64 prosent av de avisene Pew Research Center har studert, bekrefter at de skjærer ned på utenriksstoffet.

– Dette skjer mens USA er involvert i to kriger og økonomien blir stadig mer global, skriver Press Gazette.

Mindre til nyheter

Nesten halvparten av avisene oppgir at de betydelig har redusert antallet journalister som jobber med utenriksstoff. Men nedskjæringene rammer ikke bare informasjon om resten av verden. Dekningen av riksnyheter blir også tynnere.

I et stort antall aviser er dekningen av nasjonale nyheter redusert til snaut halvdelen. Økonomistoffet blir også rammet, mens lokale nyheter er det eneste stoffområdet som vokser.

Tynne røtter

Pews egen rapport inneholder kanskje noen flere lyspunkter enn Press Gazette har gjengitt. I senterets oppsummering heter det at gravejournalistikken beholder sin høye status i redaksjonene. Samtidig beskrives nyhetsredaksjonenes utvikling slik:

– Staben er mindre, yngre, mer teknokyndig og mer innstilt på å betjene både nett og papir. Samtidig er staben under hardere press, har mindre forankring i journalistisk tradisjon (»less institutional memory»). De har dårligere kjennskap til lokalsamfunnet, til metodene for nyhetsinnsamling og til de enkelte stoffområdenes historie. Det er færre redigerere til å fange opp feilene.

Powered by Labrador CMS