300 millioner dårligere for Berner Gruppen

Berner Gruppen, som eier Dagbladet, må svelge et rekordstort underskudd på 176,4 millioner kroner i første halvår. Det er 297 millioner svakere enn i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Resultatet er så dårlig at Berner Gruppen ser behov for å berolige markedet. I en pressemelding slås det fast at konsernets balanse er solid.

«Innenfor investeringsområdet, herunder eiendom, ligger det betydelige merverdier utover bokførte verdier», heter det.

Avis i minus

Dagbladets papiravis fikk et driftsunderskudd på 2,1 millioner kroner i årets seks første måneder, mens tilsvarende tall var null i samme periode i fjor. Driftsinntektene ble 413,3 millioner, mot 440,5 millioner i fjor. Det tilsvarer en reduksjon på 6,2 prosent.

Driftskostnadene ble redusert med 5,7 prosent fra 440,5 millioner i første halvår 2007 til 415,5 millioner i første halvår i år.

Annonseinntektene ble 128,3 millioner, ned 11,5 prosent. Reduksjonen i inntektene skyldes at Dagbladet har møtt sine annonsører med en redusert pris i tråd med svikten i antall lesere. Den totale veksten i annonsemarkedet har bidratt til at volumet er relativt stabilt, tross økt tilbud og økt konkurranse om inntektene fra annonsørene.

Salgssvikt

Berner Gruppens driftsresultat (EBITA), inkludert de øvrige virksomhetene, endte på minus 9,9 millioner kroner i første halvår, omtrent det samme som året før.

Løssalgsutviklingen tvinger fram omfattende restrukturering, som har gitt og skal gi betydelige kostnadsreduksjoner for avisvirksomheten. Etter restruktureringskostnader og goodwillavskrivninger endte driftsresultatet (EBIT) på minus 19,7 millioner kroner, som er åtte millioner dårligere enn tilsvarende periode i 2007.

Finansras

Hovedforklaringen på det skuffende regnskapet for Berner Gruppen i år er et nedslående finansresultat på minus 156,7 millioner kroner. Tilsvarende tall for første halvår i fjor var pluss 133 millioner.

«Forskjellen skyldes hovedsakelig utviklingen i finansporteføljen. (…) Dersom Berner Gruppens aksjepost i NHST (Norges Handels og Sjøfartstidende. red.anm.) hadde blitt revurdert til virkelig verdi (sist omsatte kurs) i perioden, ville resultatet i 2008 vært 92 m.kr. bedre enn rapportert», heter det i pressemeldingen fra Berner Gruppen.

Finansporteføljen bestod ved utløpet av første halvår av aksjer og fond med en markedsverdi på om lag 553 millioner kroner.

Nett-trøst

DB Medialab AS hadde en omsetning på 71,2 million kroner i første halvår, en oppgang på 13,2 prosent i forhold til samme periode i 2007. Driftskostnadene i perioden var på 63,6 millioner, noe som ga et positivt driftsresultat (EBITA) på 7,6 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS