Kaller Hegnar Online en parasitt

Forslaget om felles lenkepolitikk i Nett-Norge vekker debatt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Felles retningslinjer for sitering og dyplenking må til for å gjøre det lønnsomt å drive god egenprodusert nettjournalistikk, hevder redaksjonsklubben i DN.no. Forslaget får blandede reaksjoner og vekker sterk debatt.

Smart forslag

– Det er smart med en felles standard, det er vi med på, sier Inge Berge, ansvarlig redaktør i NA24.no. Det største problemet, som han ser det, er Hegnar Online. – De rapper alt. De siterer, men rapper alt. En felles standard for dyplenking ville vært bra, mener Berge.

Han forklarer at NA24.no riktignok ikke lenker per i dag, men sier dette har vært oppe til diskusjon mange ganger og at de godt kan endre på det.

– Det er helt klart et problem med nettjournalistikken at klippsaker kan gi bedre trafikk enn egne saker. Vi er nødt til å klippe saker også, men basisen for god nettjournalistikk må være å lage egne saker. Hegnar Online er et større problem enn noe annet, de er en parasitt på andre nettaviser, hevder Berge

Kokt sammen

Stein Ove Haugen, redaktør i Hegnar Online, hevder på sin side at de må være en av nettavisene som dyplenker mest.

– Hva Inge Berge måtte mene gidder jeg ikke å kommentere. Vi lenker der vi ser leserne kan dra nytte av mer bakgrunnsinformasjon. Vi er rause med lenker til lokalaviser der vi siterer dem, og lenker mye til utenlandske nettsteder, men ikke så mye til konkurrentene våre. Det må jo være en viss gjensidighet i det, sier Haugen, som mener nettavisen hans er en av de beste i klasse også på sitering:

– Noen synes kanskje vi er for flinke til å sitere andre nettsteder, men vi siterer en gang for mye enn en gang for lite, sier han. For å illustrere lenke- og siteringspraksisen til Hegnar Online viser han til denne saken.

Forslaget til redaksjonsklubben i DN.no synes han høres ut som noe noen har kokt sammen etter en øl eller to for mye, og hevder det mangler sammenheng med mye av det DN selv praktiserer.

– Hvis dn.no tjener for lite penger, så er det ikke det at andre siterer dem som er problemet. Det er merkelig at de ikke vet hva de selv driver med. Det er vanskelig å lenke opp en papiravis: mye av DNs innhold ligger jo bak en betalingsmur og er ikke mulig å lenke opp, sier Stein Ove Haugen, redaktør for Hegnar Online.

Bommer på åndsverksloven

Ansvarlig redaktør i E24 er heller ikke overbevist om at nye retningslinjer er veien å gå.

– Jeg tror ikke vi trenger felles retningslinjer, så lenge åndsverksloven respekteres av alle journalister - enten de jobber på nett, tv, i radio eller aviser, sier Per Valebrokk, ansvarlig redaktør i E24, og legger til:

– For vår del har vi ingen klar praksis på lenking. Generelt lenker vi til andre medier når vi mener det gir merverdi for leserne. Vi lenker av hensyn til leserne, ikke av hensyn til andre medier. Det handler ikke om å gi mer trafikk til den ene eller andre, men å fortelle en best mulig, mest utfyllende historie. Det viktigste er at åndsverksloven respekteres. Der bommer vi som andre alt for ofte. Jeg tror det er å håpe for mye at lenking kan være en måte å belønne god journalistikk på, til det gir det altfor begrenset trafikk.

NRK.no en versting

Geir Arne Bore, ansvarlig redaktør i Drammens Tidende (DT) hevder lenking i dag er en helt sentral del av nettøkonomien og at det strider mot Vær Varsom-plakaten å ikke lenke ut. Han henviser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.4 om at «Det er god presseskikk å oppgi kilden når opplysninger er hentet fra andre medier.»

«I avis er det et trykt ord. På nett må det innebære å lenke. Ved å ikke lenke oppgir man bare kilden halvveis.» skriver han på sin personlige blogg. Her peker han ut NRK.no som en av verstingene blant de store aktørene når det gjelder å ikke å lenke til kildene sine.

– Vi kan bli mye flinkere til å lenke ut, og jobber med dette. Vi må tørre å lenke ut mer ut til Wikipedia og nettsteder folk har et forhold til. Det vil være med å heve kvaliteten på produktet vårt, men har et stykke å gå – det er helt klart, sier NRKs nettsjef, Bjarne Andre Myklebust.

- Retningslinjer ikke svaret

Derimot er han svært skeptisk til om retningslinjer er svaret på denne utfordringen.

– Jeg tror heller man kommer langt ved å vise journalister nettets muligheter og hvordan nettet fungerer. Nettet byr på unike muligheter til å bruke hyperlenker for å skape en helt annen type historiefortelling, og lenking handler om å utnytte mulighetene nettet byr på. På lang sikt vil vi tjene på det. Jeg tror brukerne vil kreve det etter hvert også, sier han.

En av Norges beste mediebloggere, journalist og tidligere redaktør i Mandag Morgen, Olav Anders Øvrebø, stiller seg også tvilende til at vi trenger flere regler.

«Hvis det ikke er noen annen utvei for å få journalister til å forstå verdien av å lenke til kildene, så er kanskje dette veien å gå…. Men vær så snill, dropp det unødvendige «dyplenking» — lenking holder. «Dyp…» er en etterlevning fra den perioden da medier prøvde å tvinge andre til kun å lenke til forsiden. Jo, de gjorde faktisk det. Pinlig, men sant,» skriver han på bloggen sin.

Powered by Labrador CMS