Stortrykkeri på Biri i 2010

A-pressen og Edda Media er blitt enige om å etablere et nytt stortrykkeri på Biri, midt mellom Gjøvik og Lillehammer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det nye trykkeriet for innlandet skal produsere en rekke av de to mediekonsernenes aviser. A-pressens Nr1 Trykk og Edda Media satser på fulle fargemuligheter og stor kapasitet, heter det på hjemmesiden til de Edda-ansatte.

Det er beregnet at trykkeriet vil stå klart i 2010. Av Eddas aviser er det Østlendingen, Hamar Dagblad og Ringsaker Blad som vil bli omfattet av investeringen. I A-pressen er det først og fremst Oppland Arbeiderblads nåværende trykkeri som blir berørt.

Invitasjon til flere

Samtidig åpner Edda Media og A-pressen for at også andre parter kan komme inn på eiersiden, noe som kan ses som en invitasjon til Hamar Arbeiderblad og Gudbrandsdølen Dagningen.

De to mediekonsernene har som siktemål å etablere et felles nasjonalt trykkeriselskap, og i tillegg utredes et tett samarbeid om transport og distribusjon. Trykkeriprosjektet skal legge fram et beslutningsgrunnlag i løpet av høsten. Denne konklusjonen vil danne grunnlag for den videre utredningen om transport- og distribusjonssamarbeid. Her er beslutningsgrunnlaget ventet i første kvartal av 2009.

Stille fra de ansatte

Tillitsvalgte fra begge konsernene er representert i prosjektgruppene, og etter det Journalisten forstår, er det ingen strid om plasseringen av det nye stortrykkeriet for innlandet.

– Jeg har ikke rukket å snakke med de ansatte som blir berørt. Derfor kan jeg foreløpig ikke si noe konkret, sier Harald Ormbostad, ansatt i Tidens Krav og tillitsvalgt for grafiske medarbeidere i A-pressen.

Strukturell opprydding

Edda Media sliter med logistikken som følge av at Moss Avis og Fredriksstad Blad trykkes på andre siden av Oslofjorden, hos Edda Trykk i Stokke. En utbygging av A-pressens store Nr1 Trykk på Lillestrøm ville være en atskillig mer praktisk løsning.

På den annen side vil åpenbart et felles nasjonalt trykkeriselskap tvinge fram en samordning mellom Edda Trykk i Stokke og A-pressens trykkeri i Larvik, noen få mil unna. Der trykkes både Østlands-Posten og Telemarksavisa.

Powered by Labrador CMS