Trondar Lien. Foto: Kathrine Geard

Strid blant tillitsvalgte i nord

Tromsø og Harstad i heftig kamp om verv. – Smålig å gå til Journalisten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Intern strid mellom redaksjonsklubbene i Harstad Tidende Gruppen fører til at Trondar Lien trekker seg med øyeblikkelig virkning fra Samarbeidsutvalget i HTG.

I en epost til alle tillitsvalgte i HTG skriver Trondar Lien i Bladet Tromsø at han «på bakgrunn av prosesser i forbindelse med valg til styrene i HTG og Polaris Media» ser seg nødt til å fratre vervet som leder i Samarbeidsutvalget i HTG med øyeblikkelig virkning.

Stemmeløse

Lien har i årevis vært en framtredende NJ-tillitsvalgt i Nord-Norge, og sitter i landsstyret i Norsk Journalistlag, et verv han har hatt i over sju år.

– Som nest største avis i HTG får vi ingen stemme i styret, verken i Harstad Tidende Gruppen eller Polaris Media. Jeg har vært inne i prosessen en tid og trodde før helgen at vi hadde en avtale, men dette endret seg mandag. Jeg oppfatter dette som dyp og grunnleggende mistillit, sier Lien.

Ingen plass til Tromsø

Torsdag morgen ble det kjent hvem som skal representere de ansatte i styrene for henholdsvis Harstad Tidende Gruppen og Polaris Media. Generalforsamlingen ble holdt 11. august, men først nå er ansatterepresentantene klare.

Der er det ingen plass til ansatterepresentanter fra Tromsø. Til styret i HTG er Morten Jensen (Harstad Tidende) og Linda Pedersen (Troms Folkeblad) valgt på fast plass. I tillegg kommer fire vararepresentanter. Til Polaris Media er Bente Milde (Brønnøysunds Avis) valgt som fast, med Marianne Leite (Harstad Tidende) som vararepresentant.

Klubbleder Morten Jensen i Harstad Tidende ønsker ikke å si så mye i saken, siden han selv er en av de valgte styremedlemmene.

Ganske smålig

– Hvis Bladet Tromsø nå går til Journalisten og beklager seg, så synes jeg det er ganske smålig. De stilte et ultimatum og truet med at vi andre ville bli skviset. Slikt liker vi dårlig, sier Jensen.

Han tilføyer:

– Ellers tror jeg Trondar Lien og klubblederen i Bladet Tromsø må gå i seg selv for å finne årsaken for at de er uten verv i styrene, sier Jensen.

Også Børge Hoseth (Harstad Tidende), som sitter i Samarbeidsutvalget i HTG sammen med Trondar Lien og Bente Flostrand (Brønnøysund Avis), avviser kritikken fra Tromsø.

Som man reder, ligger man

– Jeg skal være veldig forsiktig med å si noe om dette, men som man reder, ligger man. Og det Trondar oppfattet som en avtale før helgen, ble ikke oppfattet slik av to av de tre andre medlemmene i Samarbeidsutvalget, sier han.

Hoseth sier situasjonen er uheldig, men tror ikke det vil få alvorlige følger for samarbeidet internt i HTG og i Polaris Media.

Stemningen blant de ansatte i Bladet Tromsø var imidlertid ganske amper torsdag. Klubbleder John Strandmo sier at det som er skjedd er underlig og veldig skuffende.

Kupp

Trondar Lien, som selv var forespeilet en varaplass i HTG-styret, kaller det hele et kupp fra Harstad Tidende-klubbens side. Han reagerer særlig sterkt på at forslaget som kom mandag også var signert av de to andre medlemmene av Samarbeidsutvalget:

«Jeg ser da at dette forslaget er undertegnet nettopp av to av medlemmene i Samarbeidsutvalgets AU i samarbeid med redaksjonsklubbens leder i Harstad Tidende. Dette kan ikke tolkes som annet enn dyp mistillit, noe verken HTG-delen av Polaris Media, undertegnede eller det sittende Samarbeidsutvalget kan leve med», skriver Trondar Lien.

Powered by Labrador CMS