Illustrasjon. Foto: Birgit Dannenberg

Journalist nekter å godta bot

Politiet mener han hindret arbeidet deres. Nå blir det rettssak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

To frilansjournalister skulle dekke en utrykning politiet gjennomførte i Kirkenes natt til 16. november i fjor. Da politiet ba dem fjerne seg, identifiserte de seg som journalister, men fikk likevel bøter på 6000 kroner og en natt på glattcella.

Sammen med to andre personer oppdaget journalistene Arne Store og Kåre Tannvik en politipatrulje som rykket ut til en mann ved en parkeringsplass i Kirkenes. Journalistene stoppet opp og fulgte opptrinnet og tok bilder med mobiltelefonene sine.

Identifiserte seg

De ble bedt av politiet om å fjerne seg, hvorpå de identifiserte seg som journalister. Politiet reagerte likevel med å innbringe Store, Tannvik og en tredje person og sette dem på glattcelle i noen timer.

Mens de to andre har akseptert boten, nekter Tannvik å betale. Dermed blir det rettssak. Politiet mener journalistene hindret dem i tjenesten.

– Vi har en god sak, og er villig til å kjøre saken for retten, sier politiadvokat Jon Berthelsen til NRK Sámi Radio. Han regner med at retten tar opp saken før påske i år.

Krever beklagelse

De to frilansjournalistene engasjerte Norsk Journalistlag i saken. NJs advokat Ina Lindahl mener politiet har handlet kritikkverdig og sendte brev til den lokale politimesteren med krav om en beklagelse.

– Det er det prinsipielle i at politiet innbrakte journalistene og ila dem forelegg, til tross for at NJ mener at de ikke gjorde noe galt, som fører til klagen, uttalte Lindahl i etterkant av hendelsen i fjor.

Kåre Tannvik har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Powered by Labrador CMS