Tore Sandberg i aksjon. Foto: Bjørn Åge Mossin

Skepsis til nye Orderud-bevis

TØNSBERG (Journalisten): Et nytt kulehull og sirkelformet kutt i glassdør er ikke nok.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Verken tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen eller redaktør Frank Gander lot seg overbevise av Tore Sandbergs nye funn.

Se opptak fra debatten her!

Et tidligere ukjent kulehull og sirkelformet kutt i glassdør var hovedessensen da privatetterforsker Tore Sandberg på Skup fredag la fram det han mener er funn som tilsier at ekteparet Per og Veronica Orderud ble uskyldig dømt for medvirkning til mord i den såkalte Orderud-saken. Han har den siste tida jobbet på oppdrag for ekteparet Orderud, og Veronica Orderud var selv til stede i salen da Sandberg presenterte sine nye bevis i Tønsberg.

Ikke foreldrene

De nye funnene får Sandberg til å gjenopplive teorien om at det ikke var foreldrene, men Anne Orderud Paust som var det egentlige målet for morderne. Sandberg knyttet også to seinere dødsfall til Orderud-drapene, og mener at både de framviste og andre funn (han foreløpig ikke har offentliggjort) er bevis for at Per og Veronica Orderud ble uskyldig dømt.

Sandberg kritiserte samtidig politiets bruk av medier, da de allerede på første dagen nærmest fastslo at det handlet om en gårdskonflikt.

I buskene

– Det kunne betraktes som et signal om at pressen kunne ligge i buskene rundt Orderud-gård, og bare vente på at Per og Veronica Orderud skulle bli arrestert. Og jeg har da også inntrykk av at pressen gjorde det, lå i buskene, sa Sandberg og framholdt at det for kritisk presse er et stort problem at straffesaksdokumentene ikke er offentlige.

– Uten adgang til grunnlagsmaterialet må vi som journalister basere oss på kilder av variabel troverdighetsgrad, sier Sandberg.

På direkte spørsmål avslo han å kritisere pressen for å ha slukt politiets tidlige opplysninger. Til gjengjeld ga han uttrykk for at pressen bør kikke domstolene nærmere i kortene.

– Det er altfor lite kritisk analyse i pressen av det som skjer i domstolene, sa Sandberg.

Holdt ikke mål

Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen og redaktør Frank Gander fra Aftenposten (tidligere VG) har begge jobbet med Orderud-saken. Men ingen av dem lot seg overbevise av Sandbergs nye funn. De pekte blant annet på blodspor og skoavtrykk på glasskår i Orderud-foreldrenes hus som sterke indisier på at Sandbergs påstand om at glasset ble knust etter drapene og innenfra, ikke holdt mål.

– Jeg oppfatter bare dette som teori, sa Abrahamsen mens Gander mente at disse funnene alene ikke er nok til å forsvare en gjenopptakelse av saken.

Powered by Labrador CMS