NA24 permitterer de tillitsvalgte

Står uten lønn om to uker. Sjefens kritikere må ta en pause fra jobben.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De ansatte i NA24 fikk i dag vite hvem som skal permitteres og hvem som får bli på jobben. Hele klubbstyret må nøye seg med dagpenger når to uker er gått.

Hele klubbstyret

Til sammen fikk seks redaksjonelle medarbeidere og en selger, varsel om permittering. Den trer i kraft om to uker. Da får de ansatte først fem dagers lønn fra NA24. Så følger tre ulønnede ventedager, før NAV overtar med dagpenger. Medlemmer av Norsk Journalistlag får i tillegg 4.500 skattefrie kroner i måneden fra Pressens arbeidsledighetskasse. Beløpet ble nylig økt med 500 kroner måneden ved å slå akuttbidraget inn i det faste månedsbeløpet, som kan utbetales inntil seks måneder.

– Hele klubbstyret er permittert. Det er både uvanlig og uheldig, sier klubbleder André Utvik. Han opplyser at klubben i NA24 har ni medlemmer. To er i permisjon. Seks av de sju øvrige fikk permitteringsvarselet i dag.

Klubbstyrets medlemmer; Utvik, Mads Kleppe og Gert Ove Mollestad står dermed også uten jobb når varslingstida er ute. Klubben har innvendt at det bør være tillitsvalgte tilbake, men er ikke hørt. Norsk Journalistlag har vært sterkt inne i bildet, men vil ikke kommentere saken konkret før et drøftingsmøte med ledelsen i NA24 førstkommende mandag.

Ikke forbudt

Hovedavtalen pålegger arbeidsgiver å legge vekt på tillitsvalgtes spesielle oppgaver når permittering vurderes, men det er ikke noe forbud mot å permittere dem.

Det oppfattes også som spesielt at permitteringene i nettavisens går ut over de samme personene som tidligere i år uttrykte mistillit til sjefredaktør og administrerende redaktør Inge Berge.

NA24 ble tidligere denne uka solgt til en gruppe ansatte med Inge Berge i spissen. NJ-klubben ønsket at andre skulle overta.

– Vi er veldig skuffet over at ingen av de eksisterende eierne kom til enighet og tok over NA24. Ikke minst var interessen fra Aller veldig spennende og en løsning journalistklubben hadde håpet på. Nå forholder vi oss til de nye eierne, sier Utvik. Han legger til at NJ har gitt klubbstyret «fantastisk støtte».

– Helt på trynet

Berge avviser at permitteringene skal straffe klubbmedlemmer eller tillitsvalgte.

– For det første er det feil at hele klubben permitteres, sier redaktøren. berge forklarer at ett klubbmedlem ikke havnet på lista, og blir værende i arbeid om to uker. Han bekrefter at han vurderte hensynet til å skjerme tillitsvalgte, men at det ikke var mulig i bedriftens situasjon.

– Vi må sette tæring etter næring og kutter det vi må for å levere overskudd.

NA24 har 18,4 årsverk og 12 redaksjonelle medarbeidere. De som kan møte på jobb når to uker er gått, har ulike former for lederansvar.

– Det virker påfallende at du skal redde bedriften ved å permittere alle indianerne?

– Hos oss er alle høvdingene indianere også, framholder Berge. Han sier det er uhørt om noen antyder at lista ble satt opp for å straffe dem som reiste mistillit til ham.

– Det er uhørt. Klubbens handlemåte i februar var etter min mening helt på trynet i en vanskelig situasjon der vi jaktet på nye eiere. Men permitteringene har overhodet ingen ting med dette å gjøre. Jeg har beholdt de som er mest nødvendige for at selskapet skal overleve.

Berge bekrefter at dersom økonomien ikke er på skinner om to måneder, kan det bli aktuelt å forlenge permitteringstiden for noen av de seks som fikk varselet i dag.

Powered by Labrador CMS