Olsen og Must styrker seg i NHST

Dersom kriserammede Dagbladet ikke er med på aksjeutvidelse for å bedre økonomien til Dagens Næringslivs eier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dagens kriseliknende økonomiske situasjon for Dagbladet AS og eieren Berner Gruppen, gjør det naturlig å stille spørsmål om konsernet er interessert i å bidra med 10 millioner kroner på å beholde sin eierposisjon i NHST Media Group.

Styret i NHST, som blant annet eier Dagens Næringsliv, bestemte i januar at det skal innhentes egenkapital på 50 millioner kroner gjennom en emisjon rettet mot selskapets aksjonærer. NHST trenger å styrke sin økonomi, på grunn av omfattende annonsesvikt i DN og andre NHST-medier.

Garantert fulltegnet

Tirsdag gikk styret i NHST inn for at generalforsamlingen i selskapet 5. mai vedtar en garantert fulltegnet og fullt innbetalt emisjon i NHST, med tegningsrett for selskapets aksjonærer. Styret forelår samtidig at aksjekapitalen økes med 1,25 millioner kroner, ved utstedelse av 125.000 nye aksjer til tegningskurs på 400 kroner per aksje. Dette vil gi et brutto emisjonsproveny (kapitaløkning) på 50 millioner kroner.

Emisjonen er garantert fulltegnet av tre av NHSTs store aksjonærer, Bonheur ASA og Ganger Rolf ASA, som eies av Fred. Olsen, samt Must Invest AS. Dagbladet AS er største aksjonær i NHST, med 20,49 prosent. For å beholde eierandelen vil Berner Gruppen måtte stille med drøyt 10 milloner kroner. Blir ikke Berner med på emisjonen, vil eierandelen vannes ut.

På grunn av et pågående styremøte har konsernsjef Tore Stangebye i Berner Gruppen ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Tvenge ut

I mars solgte investor Torstein Tvenge sin aksjepost i NHST til Bonheur og Erik Must, med et tap på rundt 22 millioner kroner. Tvenge brukte om lag 55 millioner kroner i 2005 på å kjøpe seg inn i NHST. Investoren er også stor aksjonær i Berner Gruppen, som eier 20,49 prosent i NHST.

Da Tvenge kjøpte seg inn i NHST, ble han derfor mistenkt for å være en alliert av Dagbladets hovedaksjonær Jens P. Heyerdahl. Observatører trodde Heyerdahls langsiktige strategi var å samordne eierskapet i NHST og Dagbladet, noe som i så fall ikke har lyktes.

Tvenges aksjesalg betyr at Fred. Olsen og Erik Must styrker sitt grep om mediehuset NHST.

Ble nektet stemmerett

Gjennom Dagbladet AS kjøpte Berner Gruppen seg i 2002 opp til en 20 prosents eierandel i NHST. Fred. Olsen og Erik Must nektet imidlertid Berner stemmerett for aksjene. I november 2008 kom partene til enighet, og Berner ble dermed fullverdig aksjonær i NHST.

Avtalen forutsetter at Berner Gruppen ser på investeringen som finansiell, og ikke kjøper seg videre opp de nærmeste årene – uten at det på forhånd er drøftet og klarert med styret i NHST.

Powered by Labrador CMS