Tegning: Per Elvestuen

NJ stengte dørene

GARDERMOEN (Journalisten): Landsstyret i Norsk Journalistlag startet dagens møte med å kaste fagbladet på gangen. 46 ganger de siste to årene har deler av møtene vært lukket.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Årsaken til at landsstyret vedtok å lukke dørene i ettermiddag, er at man ville drøfte situasjonen i Dagbladet etter den tariffstridige arbeidsnedleggelsen i forrige uke. Det er ventet at typografenes aksjon forrige mandag vil bli tatt opp på NJs landsmøte, som starter på Gardermoen i morgen. I landsstyret ble det fra alle hold gitt klar støtte til NJ-ledelsens håndtering av konflikten.

Filmsats

Det ble også reist spørsmål om tiden er inne for et nytt forsøk på å avskaffe den såkalte filmsatsparagrafen, som gir faglærte typografer enerett til satsproduksjon. Holdningen er imidlertid at tidspunktet neppe er det rette for å ta opp saken nå.

Til selve saken i landsstyret orienterte generalsekretær Jahn-Arne Olsen om at det har vært 46 b-saker i NJs arbeidsutvalg så langt i denne landsmøteperioden.

– Meningen var at vi skulle gi en orientering tilbake til landsstyret om hvor mange b-saker vi har i landsstyre og arbeidsutvalg, en slags kontroll, sa Olsen.

Han mente at det ikke ligger noen dramatikk i de tallene han legger fram, og at mange b-saker er rene personalsaker som uansett må behandles konfidensielt.

Konfidensielt

En oversikt fra generalsekretæren viser at av de 46 b-sakene er det tre såkalte tariffsaker som omhandler forberedelse av krav til tariffoppgjør, og sju gjelder forhandlingsopplegg og konkurransehensyn. Til sistnevnte kategori kommer for eksempel saker om oppussing av NJ-lokalene i Torggata.

18 saker gjelder medlemskap (særlig søknader fra skoleelever), ni saker er juridiske stevninger som i henhold til vedtektene er konfidensielle, fire saker gjelder ekstraordinær bistand til medlemmer, og sju saker gjelder diverse saker, blant annet kontingentfritak på grunn av vanskelig økonomi. I tillegg er det seks rene personalsaker som gjelder ansatte i NJ.

Powered by Labrador CMS