Internt drama i Journalisten

Thomas Spence valgt til styreleder, protestene ble ikke tatt til følge.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlags landsstyre besluttet samtidig å gi Journalisten en økonomisk garanti på inntil 800.000 kroner for 2010.

Det skapte reaksjoner da NJs arbeidsutvalg i forrige uke foreslo Spence, NJs nestleder, som ny styreleder for Journalisten. Redaksjonsklubben i Journalisten og det sittende styret advarte NJs landsstyre, som er generalforsamling for bladet, mot denne løsningen. De ansatte og styremedlemmene mente et slikt valg representerte et brudd med NJs mangeårige linje om avstand mellom redaksjon og politisk ledelse.

Den ekstraordinære generalforsamlingen 11. desember ble satt for å finne en erstatter for styreleder Tore Tollersrud. Han går av ved årsskiftet, fordi han skal til USA som vikar for NRKs korrespondent.

Styring

På generalforsamlingen ble det lagt fram uttalelser fra både redaksjonsklubben og det sittende styret. Sistnevnte mente blant annet at «den modellen som nå er foreslått kan tolkes som mistillit til det sittende styret i Journalisten».

Argumentene ble imidlertid ikke tillagt avgjørende vekt i landsstyret. Spence ble valgt med stemmetallet 14-1. Alle tilhengerne av forslaget argumenterte med Journalistens vanskelige økonomiske situasjon og behovet for å sikre sunn og langsiktig styring av bladet.

– Ikke mistillit

NJ-leder Elin Floberghagen understreket at vedtaket ikke innebærer noen kritikk av det sittende styret.

– Styret har gjort en kjempejobb og fått til store kostnadskutt, sa hun på generalforsamlingen.

I etterkant har to styremedlemmer varslet at de vil trekke seg, som følge av styreledervalget.

Spence skal i første omgang fungere som Journalistens styreleder fram til neste ordinære generalforsamling, i februar. NJ-ledelsen ønsker at han der blir valgt på permanent basis.

Fikk garanti

Styret i Journalisten mener at bladets egenkapital bør være på minst ti prosent av budsjettet. I 2010 vil dette utgjøre én million kroner. Med de journalistiske planene og foreløpige budsjettene som er lagt, vil egenkapitalen komme under denne grensen. Landsstyret vedtok derfor følgende garanti:

«Hvis Journalisten med et realistisk budsjett for 2010 og ovennevnte journalistiske ambisjoner støter mot den nedre grensen for krav til egenkapital, åpner landsstyret for å garantere for inntil 800.000 kroner ut over den normale overføringen per medlem i 2010 for å sikre forsvarlig drift og et attraktivt tilbud til medlemmene.»

– Budsjettvedtaket var i gledelig, kommenterer redaktør Helge Øgrim. Han sier at redaksjonen lenge har ønsket å kunne utvide sidetallet igjen og trappe opp reportasjedekningen av mediebedrifter i omstilling og økonomisk krise. – Nå får vi mulighet til akkurat det.

Øgrim sier dette til valget av ny styreleder:

– Jeg tror tydelig redaksjonell selvstendighet er viktig for Journalisten, for leserne og for Journalistlaget.

Powered by Labrador CMS