NRK brøt likestillingsloven

– NRK burde skamme seg, sier NRKJ-leder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I en kjennelse fra midten av mars får NRK klar melding fra Likestillings- og diskrimineringsombudet.

NRK Møre og Romsdal lyste i oktober 2008 ut to helårsvikariat og et vikariat over seks måneder. Blant søkerne til disse var Janne-Marit Myklebust Falch som siden 2005 hadde vært tilknyttet tre forskjellige distriktskontorer.

Vikariat

Falch hadde fram til slutten av april 2008 vært i vikariat ved kontoret. Da det var ferdig, gikk hun ut i foreldrepermisjon som gikk ut året etter.

Fra distriktssjefen i Møre og Romsdal, Hallstein Vemøy, fikk hun beskjed om at hun ikke var den best kvalifiserte. Da påpekte Falch at hun har jobbet med TV, noe en av de som ble ansatt i vikariatene ikke har. Da svarte Vemøy: «Forstår du er skuffa, men dette var vikariat utløyst av behov for allereie frå nyttår. Slik eg har forstått det, var du ikkje klar på nokre månader enno, og det stemde ikkje med våre behov no».

Nettopp dette argumentet er ikke Likestillings- og diskrimineringsombudet enig i. Ombudet mener NRK har brutt likestillingslovens paragraf 4 om indirekte diskriminering.

Lovbrudd

– Vi vurderer nå hva vi skal gjøre. Ombudet har kommet med en anbefaling til oss om å gi oppreisning, samtidig som vi også har muligheten til å anke kjennelsen til Likestillings- og diskrimineringsnemda, forteller Vemøy.

– Jeg har hele tiden stått fast på at det er faglige vurderinger som ligger bak tilsettingen, og det står jeg på. Utover dette har jeg ingen kommentar.

Flaut

Det har derimot NRKJ-leder Hege Iren Frantzen. Hun forteller hun er flau over arbeidsgiveren sin og forteller at hun forventer at NRK gir Falch oppreisning for perioden hun ble gående uten arbeid.

– Jeg mener NRK burde skamme seg over å bli felt av Likestillings- og diskrimineringsombudet for å ha brukt foreldrepermisjon som begrunnelse for å velge en annen vikar – og det i 2010!

Powered by Labrador CMS