I GANG: NJs forhandlingsleder Bente Sabel overrakte tirsdag tekstkravene til sin motpart i MBL, Arvid Sand. FOTO: BIRGIT DANNENBERG

Vil ha bort urimelige forskjeller

NJ krever sikrere lønnsutvikling under foreldrepermisjon og økt innsats mot kjønnsbaserte lønnsforskjeller.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening utvekslet tirsdag såkalte tekstkrav. De to motpartene møtes til lønns- og tarifforhandlinger for aviser, ukepresse, etermedier og digitale medier 26. og 27. april.

– Vi har fremmet få krav i år. Det lønnskravene som blir hovedsaken i årets oppgjør. Alle signaler vi har fått fra medlemmene går ut på å prioritere lønn, og det har vi forholdt oss til. Vi har imidlertid valgt å ta med et par krav som kan ha betydning for å motvirke lønnsforskjeller mellom kvinner og menn, sier NJs forhandlingsleder i MBL-området, Bente Sabel.

Krav og motkrav

MBL krever på sin side blant annet slutt på journalistenes fototillegg og rett til å slippe turnusarbeid ved fylte 55 år.

NJs sentrale forhandlingsutvalg for MBL-området sluttbehandler selve lønnskravet 25. april, før det overleveres til MBL samme kveld. NJ slår foreløpig fast at organisasjonen vil fremme krav om et generelt tillegg og like- og lavlønnstillegg på linje med andre overenskomstområder i privat sektor. Dessuten varsler NJ krav om kompensasjon for lønnsetterslepet som har utviklet seg i MBL-området over flere år.

Mer forpliktende

NJ krever tekstendringer i Journalistavtalen på en rekke områder. Stikkord er en sterkere forpliktelse for lønnsutviklingen under foreldrepermisjon, samt fjerning av kjønnsbaserte lønnsforskjeller.

NJ vil ha klarere formuleringer inn i paragraf 11 punkt 10, for å sikre medarbeidere som har svangerskaps-, omsorgs-, fødsels- og foreldrepermisjon samme lønnsutvikling som om de hadde vært i arbeid. Ifølge kravet skal eventuelle lønnstillegg gjøres gjeldende fra det samme tidspunkt som for øvrige redaksjonelle medarbeidere. I dagens avtale heter det at tilleggene først slår inn når arbeidet gjenopptas.

«Skal utlignes»

I paragraf 12 punkt 2 heter det i dag at kjønnsbestemte lønnsforskjeller skal unngås ved ansettelse. Nå krever NJ en skjerping, ved å føye til «og senere lønnsvurdering». I tillegg vil NJ ha inn følgende setning:

«Dersom kjønnsbaserte lønnsforskjeller påvises, skal disse utlignes.»

I tillegg vil NJ tilpasse Journalistavtalen til enkelte lovendringer. Det gjelder reduksjon av ukentlig arbeidstid (til 33,6 timer) ved tredelt skift- og turnusarbeid, samt økning av perioden for lønn ved svangerskap, fødsel og adopsjon til 46 eller eventuelt 56 uker (avhengig av nivået på lønnsuttaket).

Pensjonsklargjøring

Dessuten krever NJ inn følgende protokoll fra oppgjøret i 2006, som ny paragraf 31 punkt 2:

«Innskuddspensjonsordninger skal ha et årlig innskuddsnivå fra arbeidsgiver på minimum 4 prosent av pensjonsgrunnlaget mellom 1 G og 6 G og minimum 7 prosent av pensjonsgrunnlaget mellom 6 G og 12 G. Alle ansatte som i henhold til regelverket kan omfattes, skal ha en ordning som gir dekning og fullt premiefritak ved uførhet.»

Ny bilavtale

NJ vil ha inn et nytt punkt 4 i paragraf 35 om reiser i bedriftens tjeneste. Det nye punktet vil i tilfelle fungere som en sentral avtale om dekning av den ansattes kostnader ved bruk av privat bil eller annet kjøretøy i bedriftens tjeneste. Godtgjørelsen er ment å dekke alle faste og variable kostnader, herunder andel av forsikring, årsavgift, ordinære vedlikeholdskontroller og driftskostnader. Ved skade i tjenesten skal bedriften dekke egenandel og eventuelle økte forsikringskostnader, mener NJ.

Velferdspermisjoner

I årets hovedoppgjør har LO-forbundene i privat sektor forhandlet fram enkelte forbedringer når det gjelder korte velferdspermisjoner. NJ krever samme ordninger inn i Journalistavtalen. Det gjelder blant annet fri til å delta på konferansetimer i barnehage og skole.

MBL leverte NJ en rekke krav til endringer i Journalistavtalen. Utgiverne vil ha ut alle frilansavtaler, fototillegget for journalister i aviser og ukeblader og journalisters rett til å kreve fritak for turnusarbeid når man har passert 55 år.

– Dette har i flere år, spesielt for avisene, skapt problemer for etableringen av fornuftige arbeidstidsordninger, men har nå blitt ytterligere forverret. Hele 72 prosent svarer at bestemmelsen skaper problemer, heter det i MBLs kravdokument.

Powered by Labrador CMS