Forhandlingsleder Bente Sabel og NJ-leder Elin Floberghagen. Foto: Birgit Dannenberg

NJ brøt forhandlingene

Ville ikke bytte opphavsrett med ekstra lønnstillegg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag brøt forhandlingene med Mediebedriftenes Landsforening ved 23-tiden tirsdag kveld.

– Jeg er veldig skuffet over at vi ikke kom i land med forhandlingene. MBL ville ikke snu journalistenes dårlige lønnsutvikling. Vi har virkelig forsøkt å finne løsninger, men det var til slutt ikke noen annen mulighet enn å gå til Riksmeklingsmannen, sier NJ-leder Elin Floberghagen til Journalisten.no.

NJ/MBL-oppgjøret gjelder for nær 4.000 NJ-medlemmer i aviser, ukepressen, digitale medier og etermedier.

Krevde 12.000 ekstra

NJ krevde et generelt tillegg på 1.950 kroner og et like-/lavlønnstillegg på 975 kroner på årsbasis. Dette er tillegg som ble gitt i oppgjøret for frontfagene i LO/NHO-området, og i andre oppgjør. MBLs tilbud inneholdt disse tilleggene.

Derimot avviste MBL ifølge Floberghagen å etterkomme NJs krav om et ekstra lønnstillegg på 12.000 kroner, på bakgrunn av dårlig lønnsutvikling de siste ti årene.

– Vi har dokumentert et lønnsetterslep, men MBL møtte oss med å gå til angrep på Journalistavtalen. For å gå med på å gi oss noe ekstra som kunne kompensere for lønnsetterslepet, krevde MBL blant annet at NJ skulle godta å droppe opphavsrettstillegget i Journalistavtalen. Det gjelder betaling for videreutnyttelse av redaksjonelt stoff på nett- og mobilplattformene. Det kunne vi ikke akseptere, og dermed stanset forhandlingene opp, sier Floberghagen.

Varslet krav

Opphavsretten er regulert i paragraf 42 i Journalistavtalen. Ulike opphavsrettstillegg kan gi medarbeiderne opptil 4.250 kroner i årlige sentrale tillegg. MBL hadde på forhånd varslet krav om endringer i opphavsrettsavtalen, men detaljene kom først på bordet underveis i de to dager lange forhandlingene.

MBL ville også ha ut alle frilansavtaler, fototillegget for journalister i aviser og ukeblader og journalisters rett til å kreve fritak for turnusarbeid når man har passert 55 år, samt stramme inn muligheten for de sentrale partene å bistå i lokale forhandlinger.

Forbereder mekling

NJ starter nå forberedelser til mekling og eventuell streik. Onsdag tar NJ-ledelsen kontakt med Riksmeklingsmannen for å melde plassoppsigelse for medlemmene i MBL-området. Klubblederne i MBL-bedriftene samles til tariffkonferanser i perioden 4. til 10. mai, mens landsstyret kalles inn til møte 4. mai.

Powered by Labrador CMS