Elin Floberghafen. Foto: Birgit Dannenberg

Tror på løsning

– Det er enkle krav vi kommer med, sier NJ-leder Elin Floberghagen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter bruddet i forhandlingene mellom NJ og MBL mobiliseres det nå for fullt i NJ i forkant av meklingen 20 mai.

På landsstyremøtet i NJ i går ble konfliktkassen åpnet og streikekomiteen utpekt. I overkant av 62 millioner kroner er det i NJs konfliktkasse.

Øker streikebidraget

Landsstyremøtet vedtok i går å øke streikebidraget til 500 kroner per dag og forsørgerbidraget per barn, og eventuell ektefelle med inntekt under 1 G, til 75 kroner per dag. Ved streiken i 2004 fikk journalistene 400 kroner per dag.

– Det ble økt for at våre medlemmer ikke skal trenge å bekymre seg så mye for økonomien hvis de blir tatt ut i streik. Dette er skattefrie penger. Vi har bygget opp konfliktfondet igjen etter streiken i 2004, sier NJ-leder Elin Floberghagen.

Hun understreker at det ikke skal stå på midlene om det blir en konflikt.

– Vi har en solid streikekasse og vi kan også trekke på streikekassene til våre søsterorganisasjoner hvis det skulle komme så langt.

Floberghagen sier de nå jobber med alle avdelinger og klubber for å mobilisere til eventuell konflikt.

– Det begynner å bli noen år siden sist og mange nye tillitsvalgte siden den gang. Så det er full opprustning hvor vi går gjennom fremgangsmåter og ansvarsområder.

– Bør være mulig å løse

Floberghagen sier årets oppgjør er enklere enn ved mange tidligere tilfeller.

– Årets oppgjør er lite komplisert. Det er enkle krav og det er vel også derfor det bare er satt av én dag til mekling. I 2004 var pensjon sentralt og det gjorde det oppgjøret langt mer komplisert. I løpet av de siste ti årene har det endt med streik to ganger. Jeg tror det skal være mulig å komme i havn under årets mekling, men det er selvfølgelig avhengig av flere enn oss, sier hun.

Ved bruddet i forhandlingene skilte det snaue 7000 kroner mellom NJs krav og MBLs tilbud. NJs krav er i snitt beregnet til å gi et lønnstillegg på 2,7 prosent og NJ har beregnet tilbudet fra MBL til å gi en lønnsvekst på 1,2 prosent.

Begge parter er enige om et generelt tillegg på 1950 kroner og et likelønnstillegg på 975. MBL har i tillegg tilbudt 5000 kroner i tillegg, under forutsetning at fototillegg og WAP-tillegg bortfaller. Etter NJs beregninger er pengetilbudet fra MBL, etter bortfall av tidligere fremforhandlede tillegg, på 2903 kroner. NJ krever et etterslepstillegg på 9821 kroner. Totalt var lønnskravet fra NJ på 12746 kroner ved forhandlingsbruddet og tilbudet fra MBL på 5828 kroner.

Generalsekretær blir streikegeneral

Det er NJs generalsekretær Jahn-Arne Olsen som skal lede streikekomiteen om meklingen ikke skulle føre fram. Han får blant annet med seg NJs nestleder Thomas Spence i den femten personer sterke komiteen.

Partene har et forberedende møte hos meklingsmannen 12 mai. Dagen før skal det avgjøres hvilke bedrifter som vil bli berørt ved en eventuell streik.

NJ-lederen sier de har fått god støtte fra medlemmene om det relativt friske kravet.

– Det er gjort et solid stykke arbeid i forkant som viser hvordan journalistene har blitt hengende etter lønnsmessig. Vi har brukt lang tid i utformingen av kravene og har fått veldig god backing for de kravene som er stilt.

Hun er klar på at arbeidsgiversiden har råd til økningen.

– De økonomiske signalene som er kommet så langt i år tyder på det og vi ser også økte topplederbonuser og større utbytter. Det gjør oss sikre på at det ikke er betalingsevnen det står på.

Powered by Labrador CMS