Apenes for allmennheten

Georg Apenes (70) er tilbake som allmennhetens mann i Pressens Faglige Utvalg, 33 år etter at han gikk av som formann.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere journalisten, stortingsrepresentanten og direktøren i Datatilsynet, som nå er fersk pensjonist, blir varamedlem i det nye utvalget som skal virke fra 1. juli 2010. Han ser fram til oppgaven.

– Jeg hadde ikke sagt ja hvis jeg var i tvil om at PFU har en viktig funksjon. Utvalget har jo rimelig bra standing, sier Apenes, som sist gjorde furore i offentligheten da han hudflettet en partikollegas udugelighet og samtidig sørget for at mange flere nå veit at «bornert» betyr begrenset, innskrenket, trangsynt.

Klokere

Apenes har dessuten erfaring med PFU fra før. Han satt i utvalget fra 1972 til 1977, det siste året som formann.

– Men nå blir du folkets mann i PFU?

– Nja, jeg kan jo ikke representere alle, men iallfall et segment av allmennheten. Jeg tilhører ikke den delen av befolkningen som mener personvern er antikvert. Jeg er også en varm tilhenger av anstendig journalistikk og mener det tilhører pressens oppgaver å gjøre oss klokere og mer kunnskapsrike.

– Og der forsømmer mediene seg?

– Ja, mange er jo aktivt instruert av sine eiere til å bli sløvere. Det er bare å se på Edda-avisene, hevder Apenes, som ikke vil ha på seg at han generelt ser ned på mediene.

– Nei, bevare meg vel. Vi har mange kvalitetsaviser. Hilde Haugsgjerd lager, til tross for sin røde bakgrunn, en god, nødvendig og viktig dagsavis. Og aviser som Klassekampen, Dagsavisen og Dagens Næringsliv er også gode. Frie medier er viktigere enn noensinne ettersom makta de skal overvåke blir større og større.

– Har mye endret seg siden sist du satt i PFU?

– Ja, blant annet er det direkte overføring fra møtene. Det er en tanke jeg trenger å venne meg til. Medienes nærvær påvirker enhver samtale. Og så er jo utvalgets nedslagsfelt utvidet og omfatter mange nye medier, sier Georg Apenes.

Nye PFU

Blant utvalgets faste medlemmer rykker nevnte Hilde Haugsgjerd opp som leder etter Odd Isungset, som går av.

Nordlys-journalist Marit Rein blir ny nestleder, og tidligere vara Eva Sannum erstatter Ingeborg Moræus Hanssen som en av allmennhetens faste medlemmer. Den eneste helt nye blant de faste blir Øyvind Brigg. TV 2-journalisten, som i likhet med Rein representerer NJ, regner med at etikkrøkten blir lærerrik og interessant.

– Folk som har vært med forteller at det er utrolig spennende, og selvfølgelig ansvarsfullt, sier Brigg.

Blant varamedlemmene er det flere nye i tillegg til Apenes. Fra NJ er Line Noer Borrevik og Martin Riber Sparre utnevnt, Håkon Borud er ny fra redaktørforeningen, mens andre nye vararepresentanter for allmennheten er Gry Cecilie Sydhagen og Reidun Førde.

Powered by Labrador CMS