Kos på kjøkkenet

NJs lokallag fungerer i dag mest som et suppekjøkken, mener lokallagsleder.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Med unntak av når det er streik, så opplever få journalister lokallagene som relevante. Vi er blitt et suppekjøkken som fungerer best som koselag, hevder Christer Pedersen, iTromsø-journalist og leder av Troms Journalistlag.

På NJs landsråd onsdag sto debatten om framtidig organisasjonsstruktur sentralt. Konsernenes økte vekst på den ene siden og knoppskytingen av små, uavhengige redaksjoner innen nye medier på den andre, aktualiserer spørsmålet om hvordan NJ framover best skal kunne ivareta sine uensartede medlemmers interesser.

– Det vil være naturlig med endringer som sikrer bedre representativitet av ulike medlemsgrupperinger i NJs organer. Og en av de store utfordringene framover for NJ vil være å sikre større innflytelse i konsernene, samtidig som man sikrer seg nye medlemmer i de små, uavhengige redaksjonene. Vi ser på ulike modeller for hvordan vi best skal få til dette, men har foreløpig ingen konklusjon, sier utvalgets leder, Avisa Nordland-journalist Stein Sneve.

En innstilling fra utvalget ventes å foreligge i januar.

Konsern kontra lokallag

Debatten viste uansett at det store stridsspørsmålet – eller utfordring, som mange heller vil kalle det – er hvordan vektingen av konsern- kontra lokallag bør være. Flere landsrådrepresentanter ga uttrykk for det samme som Christer Pedersen fra Troms Journalistlag, om at den betydningen og makta som lokallagene en gang kan ha hatt er overført til konsernlagene. Og hva er da igjen for lokallagene?

– Vi ser at lokale vedtak ofte fungerer som sandpåstrøing for konsernvedtak, så det er absolutt relevant å stille spørsmålet om lokallagene er i ferd med å tømmes for innhold, vedgikk Stein Sneve.

Viktig kontaktpunkt

Flere delegater framhevet likevel at lokallagene fortsatt har stor betydning, ikke minst som lokalt kontaktpunkt og som arena for nyrekruttering av medlemmer. Det ble også påpekt at all den tid 40 prosent (tilsvarende litt under 3000) av NJ-medlemmene tilknyttet tariffområdet fortsatt står utenfor konserner, har lokallagene fremdeles en viktig funksjon.

– Det framstår som veldig viktig at vi klarer å skape et tydeligere skille mellom lokal- og konsernlagenes funksjon, sa Tormod Ellingsen. Og beskrev hvordan han selv hadde blitt skviset mellom et møte for konserntillitsvalgte i Polaris Media og Trondhjems Journalistlag.

– Som journalist i Adresseavisen ville det mest naturlige valget blitt Polaris-konsernet. Nå endte det med at jeg likevel rakk begge møtene, selv om jeg måtte nøye meg med den ene middagen.

Powered by Labrador CMS