Foto: Birgit Dannenberg

Dagbladet falt 10 prosent til

Men økonomien i klar bedring. Skal trykkes av A-pressen fra neste år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Eierselskapet Berner Gruppen satt igjen med et driftsresultat før avskrivninger på 65,9 millioner kroner etter tredje kvartal, en forbedring på 49,1 millioner i forhold til i fjor.

Dagbladets papiropplag hadde falt med 10,5 prosent ved utgangen av september i år, går det fram av Berner Gruppens kvartalsrapport. I perioden juli-september var nedgangen på 4,2 prosent. I løpet av 2009 falt Dagbladets opplag med 14,9 prosent, til et gjennomsnitt på 105.255 eksemplarer.

SAS-samarbeid

I juni inngikk Dagbladet en ny avtale med SAS, som fra det tidspunktet startet å dele ut Dagbladet på alle sine innenriksfly. Fra før kunne passasjerene hygge seg med avisa på utenlandsrutene. SAS-samarbeidet har derfor bidratt til å dempe Dagbladets opplagsfall noe i år.

Ifølge kvartalsrapporten forventer Dagbladet fortsatt opplagsnedgang, om enn i noe lavere takt og omfang enn i tidligere år.

Avishuset Dagbladet hadde opparbeidet et samlet driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) på 56,0 millioner kroner ved utgangen av september. Det er 39,5 millioner kroner bedre enn tilsvarende periode i fjor.

Både Dagblad-Trykk og DB Medialab, det vil si nettvirksomheten, taper fortsatt penger. Verst ute er trykkeriet, som har et akkumulert driftsunderskudd på 7,3 millioner kroner i år. Det er 17,8 millioner svakere enn på samme tid i fjor.

Trykkes på Lillestrøm

Styret i Berner Gruppen vedtok 4. november å legge ned Dagblad-Trykk med virkning fra 1. juli 2011. Etter at Norges Handels og Sjøfartstidende tidligere i år besluttet å flytte produksjonen av Dagens Næringsliv til Schibsted Trykk, var det ikke grunnlag for videre drift av AS Dagblad-Trykk.

Dagbladet har i den forbindelse inngått en langsiktig leietrykkavtale med A-Pressens trykkeri, NR1 Trykk, i Lillestrøm. Denne leietrykkavtalen vil gi Dagbladet betydelig lavere kostnader.

Bedring på nett

Dagbladets nettvirksomhet gikk med driftsunderskudd på 1,7 millioner kroner i årets ni første måneder, en bedring på 5,2 millioner mot i fjor. Målt etter antall daglige brukere var Dagbladet.no landets fjerde største nettsted. Dagbladet mobil rangeres ifølge kvartalsrapporten som den nest største mobilaktøren, målt i ukentlige unike brukere.

Eiendommer i pluss

Eiendomsvirksomheten til Berner Gruppen ga et resultat før skatt på 21,0 millioner kroner ved utgangen av tredje kvartal, opp 25,3 millioner sammenlignet med fjoråret. Det er tidligere gitt rivetillatelse og selskapet mottok i juni rammetillatelse fra Plan- og Bygningsetaten for oppføring av et nytt kontorbygg i Drammensveien 131, den såkalte Ridehus-tomta. Selskapet jobber nå med mulige leietakere og entreprise til bygget.

Så seint som i januar i år sa bystyret i Oslo nei deler av rammesøknaden for et nytt bygg på Ridehus-tomta. Berner Gruppen kjøpte Oslo Ridehus av konsernets styreleder og hovedaksjonær Jens P. Heyerdahl d.y. for 130 millioner kroner i 2007.

Ridehus-saken fikk stor oppmerksomhet i april i fjor, da Dagens Næringsliv skrev en rekke artikler om angivelig sammenblanding av Dagbladets midler og Heydahl-familiens privatøkonomi.

Powered by Labrador CMS