Gravejournalistisk bonanza

Rekordmange ønsker å vinne Skup-prisen i år. Se kandidatene her.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Aldri før har så mange metoderapporter ligget på Skup-juryens bord. I år er det 66 kandidater, 16 flere enn i fjor, som kjemper om den prestisjefylte prisen.

Juryleder Thor Woje er overveldet over antall påmeldte.

– Etter finanskrise, bemanningsreduksjoner og andre kostnadskutt de siste årene, er det mange som har vært bekymret for livsvilkårene for den gravende journalistikken. Bedømt ut fra antall innsendte prosjekter er de heldigvis fortsatt høyst til stede, og det er det bare å glede seg stort over, sier Woje til Skup.no.

Flere lokale

Ingen har sendt inn så mange bidrag som VG, som har levert ti rapporter. Hakk i hæl kommer NRK med åtte innsendte, mens Aftenposten, Dagbladet og TV 2 har levert seks rapporter hver.

Noen av bidragsyterne har allerede fått stor nasjonal oppmerksomhet. For eksempel er vinneren av den store journalistprisen 2010, Bernt Jakob Oksnes, blant Dagbladets kandidater. Blant TV 2s håpefulle er journalistene som avslørte overvåkingen ved den amerikanske ambassaden, Jens Christian Nørve og Asbjørn Olsen.

Men årets liste inneholder også et betydelig innslag fra regional- og lokalpresse. Det har ifølge Skup-leder Heidi Molstad Andresen vært en viktig målsetting.

– Skup har jobbet målrettet for å gjøre den undersøkende journalistikken mindre høy og mørk, og med åra har antallet innsendte bidrag fra mindre redaksjoner over hele landet tatt seg godt opp. At de er enda bredere representert i den nye metoderapportbunken, er derfor ekstra, ekstra gledelig for en tidligere lokalavisjournalist. Håpet nå er at det nyinnstiftede Skup og Tore Sandbergs Graveteam kanskje kan forsterke den gode trenden ytterligere, sier hun til Skup.no.

Bøker og blogg

Listen inneholder, i tillegg til avis- og tv-reportasjer, tre gravejournalistiske bøker og ett blogginnlegg. Bloggen står Anders Brenna bak, som i den innsendte bloggposten dokumenterer at kulturdepartementet somler med journalføringen. Ifølge sekretariatsleder Jens Egil Heftøy i Skup er det første gang noen har sendt inn blogginnlegg basert på journalistisk håndverk.

Juryen består av juryleder Thor Woje (Romerikes Blad), Svein Brurås (Høgskulen i Volda), Kari Aarstad Aase (VG), Ingvild Jensen (TV 2), Egil Sundvor (NRK), Line Noer Borrevik (Stavanger Aftenblad) og Anne Hovden (Bergens Tidende).

Se listen over alle kandidatene her.

Powered by Labrador CMS