– Andre ting viktigere enn IJ

Avtroppende kulturminister Valgerd Svarstad Hauglands siste hilsen til Institutt for journalistikk er at andre medieformål er viktigere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da statsråden presenterte Kultur- og kirkedepartementets budsjettforslag på en pressekonferanse ved lunsjtid fredag, uttrykte hun forståelse for at kuttet i statsstøtten kom som et sjokk på ledelse og ansatte ved IJ.

– Dette kom brått på for IJ, men vi pleier ikke å gi signaler om hva som kommer i statsbudsjettet. Budsjettet kommer på en gitt dag, og det er klart at det virker dramatisk når slike kutt blir kjent. Dette er åpenbart en utfordring for IJ, sa Svarstad Haugland.

Det ble ingen diskusjon om hva som blir og ikke blir signalisert om innholdet i statsbudsjettene, eksempelvis godbiter som serveres som krydder i valgkampene.

Bransjen må betale

Regjeringen begrunner fjerningen av IJ-støtten med at den etterutdanningen som skjer ved instituttet bør finansieres av bransjen selv, tilsvarende som på andre fagområder i samfunnet. På spørsmål om hun kunne utdype hvorfor regjeringen fant grunn til å fjerne de rundt 9 millionene IJ forventet i neste års statsbudsjett, svarte ministeren:

– Spørsmålet er om vi skal bruke statlige midler til dette formålet. Det er andre ting innen medie- og filmsektoren som det er viktigere å støtte.

– Kan du nevne hvilke ting som er viktigere?

– Jeg kunne nevnt flere eksempler, sa Svarstad Haugland, uten å konkretisere ytterligere.

Har ikke penger

Den avtroppende ministeren var like knapp i svaret da hun ble spurt om hvorfor det ikke er lagt inn en realvekst i produksjonsstøtten til avisene neste år. Beløpet er det samme for i år, 244,2 millioner kroner.

– Vi har ikke penger.

Hun ga uttrykk for bekymring over at Posten er i ferd med å pålegge avisbransjen en svært kraftig portoøkning neste år. Likevel ligger det ikke inne noen form for kompensasjon i postene for pressestøtte.

– Det skyldes at saken ligger på forhandlingsplanet foreløpig. Vi kan ikke legge inn eksempelvis 10 millioner kroner på bakgrunn av noe som ikke er avtalt. Men jeg deler bekymringen, og håper at Posten ser hvor stor byrde de legger på avisene. Det er ganske alvorlig, men ansvaret for denne saken går nå til neste regjering, uttalte Valgerd Svarstad Haugland.

Takk for seg

Hun benyttet pressekonferansen til å takke for seg. Til mediefolkene sa hun følgende:

– Jeg takker for den positive kontakten jeg har hatt med mange av dere. Jeg er ikke sint på dere alle, selv om jeg har hatt mine fighter.

Powered by Labrador CMS