Demonstrerende journalister utenfor Dagsavisen under streiken i 2002. Foto: Birgit Dannenberg
Demonstrerende journalister utenfor Dagsavisen under streiken i 2002. Foto: Birgit Dannenberg

Mulig nytt streikeuttak fredag

Partene kan komme sammen i pinsehelgen dersom det blir streik.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NJ tar ut medarbeiderne i blant annet VG og Media Norge fra tirsdag, dersom det blir journaliststreik denne uken. Før helgen ble det varslet at 1.709 NJ-medlemmer blir tatt ut i streik ved arbeidsdagens begynnelse fredag, dersom Riksmeklingsmannen ikke får partene til enighet innen den tid.

Varsel

Med 1.363 fagorganiserte i tillegg, har NJ lagt 3.072 av sine medlemmer, og bedriftene deres, i vektskålen. Alle tilhører tariffområdet mellom Journalistlaget og Mediebedriftenes Landsforening (MBL). Men det stopper neppe der. Etter det Journalisten kjenner til kan det komme varsel om nytt uttak allerede fredag.

En tredje utvidelse vil berøre bedriftene som så langt ikke er tatt ut, blant dem Dagbladet, Rogalands Avis, Bergensavisen, Dagsavisen og Lokalavisene i Oslo.

– Vi vurderer uttakene fortløpende, utover det har jeg ingen kommentar, sier NJ-leder Elin Floberghagen.

Det er fortsatt i det blå om det blir streik, men skulle det ende med at meklingen gjennom torsdag og natt til fredag ikke fører fram, kan partene allerede møtes gjennom den første streikehelgen.

Blant årsakene til at det kan bli kontakt alt i streikens startfase, er den nært forestående finalen i Melodi Grand Prix.

MGP-forever

For løssalgsavisene Dagbladet og VG kan MGP bli en lukrativ hendelse. Det faktum at MGP-sirkuset befinner seg på norsk jord vil gi muligheter for økt avissalg, og spekulasjoner om en ny norsk seier bidrar ytterligere.

Man kan riktignok ikke uten videre overføre salgserfaringer fra sist Norge var vertsland. Den gang var ikke internett noen konkurrent, og avisene solgte betraktelig bedre. VG hadde et gjennomsnittsopplag i 1996 på over 356.000 aviser mens Dagbladet lå på over 205.000 eksemplarer.

Skulle det bli streik er det fra flere hold antydet at partene vil komme sammen i løpet av pinsehelgen. Utvalget fra MBL skal ifølge godt opplyste kilder ikke ha vært særlig samkjørt før forhandlingene tok til, i tillegg skal ikke Schibsted ha vært representert. Nå er landets største mediekonsern til stede i meklingen. Kilder med innsyn i prosessen antar det kan påvirke varigheten av en konflikt, siden både VG og Media Norge er varslet tatt ut i streik neste tirsdag.

Journalisten følger meklingsvaken gjennom torsdagen og natt til fredag.

Powered by Labrador CMS