Ansvarlig redaktør Svein Gjerdåker i avisen Dag og Tid. Foto: Martin Huseby Jensen
Ansvarlig redaktør Svein Gjerdåker i avisen Dag og Tid. Foto: Martin Huseby Jensen

Dag og Tid får Fritt Ords pris for 2017

Avisen får prisen for å ha skapt grundig og seriøs journalistikk som tar hele Norge alvorlig.

Publisert Sist oppdatert

Dag og Tid er den eneste riksdekkende nynorskavisen, og den er et sjeldent innslag i det norske medielandskapet, heter det i en pressemelding fra Fritt Ord.

Videre står det at avisen ofte undersøker andre saker enn mange andre medier, samt at ukavisen følger nøye med i norsk matpolitikk og er opptatt av verdiskapingen som skjer over hele landet. 

«Dag og Tid driver også skarp og konkret mediekritikk, og er grundig i analysene av den offentlige økonomien. Avisen legger vekt på kritikk og meldinger om kunst, kultur, men også arkitektur og by- og bygdemiljø. Dessuten byr avisen på noe så sjeldent som humor i norsk presse». 

– Journalistikk er et svært viktig felt for Fritt Ord. Når vi nå tildeler Fritt Ords Pris 2017 til Dag og Tid, er det en heder til en uvanlig selvstendig avis der vi finner overraskende og lærerikt stoff hver uke, sier styreleder Grete Brochmann i Fritt Ord i pressemeldingen.  

Stolte ansatte

Avisen Dag og Tid har kommet ut siden 1962 og legger stor vekt på stoff om kultur og politikk. Svein Gjerdåker har vært ansvarlig redaktør i avisen siden 2001. 

– Prisen gir oss en større autoritet, men forplikter oss også til å gi ut en enda bedre avis, sier Gjerdåker til Journalisten.

Fritt Ord grunngir i en pressemelding sin avgjørelse med at Dag og Tid skaper en grundig og seriøs journalistikk som tar hele Norge alvorlig, setter sin egen dagsorden, og er et raust rom for ulike stemmer.

Gjeråker sier alle de ansatte er i likhet med han stolte over å ha blitt tildelt prisen. Han legger samtidig til at mange av de tidligere prisvinnerne ikke har vært ukontroversielle og har møtt motstand.

Se de tidligere prisvinnerne her

– Dag og Tid er gjerne åpen for debatt om sin profil og vektlegging sier han.

Prispengene på 400.000 kroner skal i følge Gjerdåker gå til å videreutvikle avisen, og vil bli brukt på å produsere mer journalistikk, kommentarer og flere bakgrunnsartikler,

Dag og Tid består i dag av 10 årsverk fordelt på 4 faste journalister, og 50 faste skribenter. Avisen Dag og Tid har kommet ut siden 1962, blir redigert på nynorsk og legger særlig stor vekt på stoff om kultur og politikk.

Powered by Labrador CMS