FM-nettet slukkes i 2017

Regjeringen har konkludert med at radioen digitaliseres om to år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er kjempeglad for at regjeringen nå har fattet beslutning om at vi skal slukke FM-nettet i 2017, sier kulturminister Thorhild Widvey (H).

Digitalisering av radioen vil styrke mediemangfoldet i Norge, mener hun.

Dyrt

– For lytterne betyr dette et langt mer mangfoldig og differensiert radiotilbud, støyfritt mottak og en rekke nye funksjoner. Dessuten åpner digitaliseringen for økt konkurranse og økte muligheter for innovasjon og utvikling, sier Widvey i en pressemelding.

Der FM-nettet kun hadde plass til fem riksdekkende kanaler, tilbyr DAB allerede 22 riksdekkende kanaler, og det er plass til nesten tjue kanaler til, påpeker kulturministeren.

Kulturminister Thorhild Widvey har besluttet at det riksdekkende FM-nettet skal slukkes i 2017
Kulturminister Thorhild Widvey har besluttet at det riksdekkende FM-nettet skal slukkes i 2017

– I tillegg har over halvparten av befolkningen allerede fått et lokalradiotilbud på DAB, med stort potensial for mange nye lokale kanaler.

FM-nettet er samtidig dyrt å holde i live for de store aktørene. I FM-nettet er kostnadene per rikskanal åtte ganger høyere enn i DAB-nettet, og P4, Radio Norge og NRK bruker i dag store ressurser til dobbeltdistribusjon.

Det anslås at de riksdekkende radiokanalene vil spare over 200 millioner kroner i året på digitaliseringen.

NRK «sparer» opp mot 200 millioner

NRK slipper utgifter på mellom 100 og 200 millioner kroner årlig på å slippe dobbeltdistribusjon på både FM og DAB etter 2017. Det opplyser kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Journalisten.

– Men det er penger vi ikke har i dag, understreker Eriksen, og utdyper at det er penger de enten måtte fått i lisensøke eller tatt i form av kostnadskutt dersom FM-distribusjonen skulle fortsette til 2019, sier Eriksen.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen regner med å spare penger på omleggingen. Foto: Martin Huseby Jensen
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen regner med å spare penger på omleggingen. Foto: Martin Huseby Jensen

Selve distribusjonen på FM-nettet ville kostet 100 millioner kroner årlig, og livsforlengende vedlikehold av nettet ville kostet ytterligere 100 millioner kroner.

– Det er veldig dumt å bruke mer penger på sendere, kabler og distribusjon enn nødvendig. Dette vedtaket gjør at vi kan bruke mer penger på radio.

Kringkastingssjefen er svært godt fornøyd med det best tenkelige utfallet for FM-slukkingen.

– Dette er et viktig vedtak for å styrke norsk radio. Norge er det eneste landet jeg vet om som har hatt vekst på radio den siste tiden. Grunnen til det er at folk har fått et bedre radiotilbud, som P1+, P13 og flere kanaler fra P4.

Eriksen trekker også fram samarbeidet med de kommersielle radiokanalene, særlig i mediekonsernet og P4-eier MTG, som årsak til at vilkårene for slukking ble oppfylt.

Lokalradioer ønsket utsettelse

Widvey leverer i morgen en stortingsmelding der hun avklarer hvilken plass lokalradioene skal ha i framtidas digitale radionett.

Lokalradioene har bedt om å få fortsette på FM-nettet i 5– 7 år til og at det utvikles støtteordninger for de mindre lokalradioene som ikke har råd til å ta overgangen til et digitalt DAB-nett. Lokalradioene har også bedt om en automatisk fornyelse av FM-lisensene de har fra før.

De 110 lokalradioene i Norsk lokalradioforbund håper de skal få vite mer om egen FM-framtid når Widvey åpner forbundets landskonferanse i Oslo kommende fredag.

Forventer lokal FM

Svein Larsen har oppgjennom årene gründer flere radiostasjoner, mest kjent er P4 og Radio Metro som han i dag leder og eier. Han har over lang tid vært kritisk til slukkingen av FM-båndet fordi det vil få store konsekvenser for lokalradio. De færreste aktører i denne delen av radiomarkedet vil ikke ha råd til å bære kostnadene ved overgangen til DAB og dermed vil trolig opphøre.

Svein Larsen regner med at regjeringen ikke ønsker å tvinge lokalradio over på DAB. Særlig siden det vil ta livet av en lang rekke stasjoner. Foto: Birgit Dannenberg
Svein Larsen regner med at regjeringen ikke ønsker å tvinge lokalradio over på DAB. Særlig siden det vil ta livet av en lang rekke stasjoner. Foto: Birgit Dannenberg

Men hvorvidt det skjer, vites ikke før i morgen etter at statsråd er over. Da er det ventet en stortingsmelding kanskje vil foreslå å opprettholde FM-båndet for lokalradiostasjonene. Og trolig vil lisensen bli fornye med fem nye år.

- Det er en dramatisk endring i radiomarkedet når de tre nasjonale aktørene går over fra FM til DAB og slukker riksnettet. FM er en betydelig distribusjonsplattform. Det er ti millioner radioapparater i de norske hjem. Disse settes ut av spille og det vil redusere radio som medium, sier Larsen. – Radios betydning som mediekanal i Norge svekkes.

Larsen sier at siden det ikke selges rene DAB-radioapparater i Norge, men en kombinasjon av DAB, internett og FM, vil ikke lokalradio bli sittende med skjegget i postkassen når de tre store, som har en 96 prosent andel i det norske radiomarkedet, slukker.

- Jeg kan uansett ikke forstå om en regjering, en borgerlig regjering, kan tvinge lokalradio over til DAB, sier han og satser på at stortingsmeldingen fredag sørger for at FM-båndet vil bestå lokalt.

Kriterier

Stortinget bestemte i 2011 at FM-nettet i Norge skal stenges i 2017 på to vilkår: DAB-dekningen over hele landet skal da være like god som FN-dekningen i 2011, og 50 prosent av de daglige radiolytterne skal ha tatt i bruk DAB-radioer i 2015. Ellers skulle stengningen av FM-nettet utsettes til 2019.

Disse kriteriene er nå oppfylt, fastslår Kulturdepartementet.

Norge har gått raskere fram enn våre naboland. I Sverige kan den planlagte overgangen til DAB fra 2022 eller 2024 bli skutt enda lenger fram i tid etter en kritisk gjennomgang foretatt av det svenske Post- og teletilsynet, og etter at den svenske riksrevisjonen har gransket pengebruken ved innføring av DAB. Den danske regjeringen satte nylig sin planlagte FM-slukking fra 2020 på vent.

Nordland mister FM først

Slukkingen begynner allerede 11. januar 2017 i Nordland fylke, ifølge en pressemelding fra Digitalradio Norge.

Den avsluttes 13. desember 2017 med Troms og Finnmark.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS