Dok 15:

Sveinung Uddu Ystad. Foto: Kathrine Geard
Sveinung Uddu Ystad. Foto: Kathrine Geard

Satser på å prege hele Fredrikstad

Feig bildebruk i norske medier står på fotofestivalens dagsorden. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For tiende gang arrangerer Pressefotografenes Klubb (PK) fotofestivalen Dok, og for tredje gang i Fredrikstad. PKs leder Sveinung Uddu Ystad sier til Journalisten at selv om festivalen ikke lenger er koblet opp mot Årets bilde og er lokalisert utenfor Oslo, er pågangen av folk som vil delta stor.

– Det er stappfullt, sier han. – Det er veldig gøy.

Ystad hevder at festivalen snart preger hele byen, noe som også var målet med å flytte den ut av Oslo. Slik er den ikke lenger bare er en bransjeintern festival. I morgen åpner utstillingen til World Press Photo-vinner Mads Nissen på torget i plankebyen.

Egen camp

Mandag begynner en egen multimediecamp der elever fra medielinjene til videregående skoler i Fredrikstad, Mysen og i Drammen skal kurses. Gjennom fire dager skal disse få innspill fra Aftonbladets Magnus Wennman og den finske fotojournalisten Niklas Meltio, mest kjent for sitt arbeid i Syria. Resultatet vises på Litteraturhuset i Fredrikstad lørdag 6. juni.

- Det er veldig artig. Vi synes det er positivt å se hvordan yngre generasjoner utvikler seg og lærer det visuelle språket.

I tillegg til den «tradisjonelle» Dok-festivalen har Høgskolen i Oslo og Akershus 20-årsjubileum for fotoutdanningen. Markeringen er flyttet til Dok med egne gjester og egne poster på programmet.

Feige medier?

På selve fagdagen neste fredag er temaet om norske medier er for feige til å publisere støtende bilder. Niclas Hammarstrøm som fikk andrepris på World Press Photo for sine bilder av drepte ungdommer på Utøya er blant dem som bidrar i diskusjonen.

Les også: Døden i pressefotografiet

                Strid om premierte Utøya-bilder

                Etterhvert bør vi se de vonde bildene

                Mener det er riktig å vise Utøya-bilder

Det samme gjør Taslima Akthar som tok det verdensberømte bildet av det døde paret som omfavner hverandre i ruinene av en fabrikk i Bangladesh.

– Det er ikke helt fullt, innrømmer Ystad, – Så det fortsatt mulig å kjøpe festivalpass.

Høgskolen har jubileumsfest på Båthusteatret fredag 5. juni, der tidligere studenter, lærere og mediebransjen skal feire seg selv.

Powered by Labrador CMS