Den svenske staten blir indirekte eier av 37,4 prosent av kommersielle TV4. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
Den svenske staten blir indirekte eier av 37,4 prosent av kommersielle TV4. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Den svenske staten blir indirekte eier av den kommersielle TV-kanalen TV4

Telekomselskapet Telia kjøper Bonnier Broadcasting.

Publisert Sist oppdatert

Fredag annonserte svenske Telia at de kjøper Bonnier Broadcasting, som blant annet består av TV4 og C More, for 9,2 milliarder svenske kroner. Selgeren er det svenske privateide forlagshuset Bonnier AB.

Nyheten har vært ventet en stund, men det har vært spenning blant annet knyttet til om den kommersielle TV-kanalen TV4 ville være en del av kjøpet.

Den blir nå nemlig delvis statlig eid, ettersom den svenske staten kontrollerer Telia ved at den eier 37,3 prosent. Staten kontrollerer allerede allmennkringkasterne Sveriges Television (SVT), Sveriges Radio (SR) og Utbildningsradioen (UR).

– Siste ord ikke sagt

Tidligere TV4-medarbeider Mattias Fyrenius skriver i Expressen at fredagens kjøp er omstridt ettersom staten nå blir en dominerende aktør på det svenske mediemarkedet. En mulig løsning kan være at staten selger seg ned i Telia, noe Expressen tidligere har tatt til orde for på lederplass.

Den svenske næringsministeren Mikael Damberg sier til Dagens Industri (DI) at siste ord ikke er sagt om handelen. Han har kalt Telias ledelse inn på teppet fredag.

– Under hele denne prosessen har jeg sagt til selskapets ledelse at det viktig med mediemangfold og at staten ikke har noen ambisjoner om å eie kringkastingsmedier, sier Damberg til DI.

Styreleder Marie Ehrling i Telia sa på et pressetreff fredag at styret har gjort det de mener er det beste for selskapet.

– Vi lytter til debatten. Vi er vant til at det fins mange synspunkter på Telia og at det er en kompleksitet i dette selskapet. Vi søker en konstruktiv dialog, men føler stor trygghet på at det her er en god handel for Telia. Bransjen er i forandring og vi må gjøre det beste ut av den situasjonen, sier Ehrling.

Leder Jonas Nordling for det svenske Journalistlaget skriver på Twitter at handelen på sett og vis er en logisk markedsutvikling.

– Men det er alltid urovekkende med statlig eierskap av medier. Det krever tydelige retningslinjer fra eieren om redaksjonell integritet.

Store i Norge

Transaksjonen avhenger av godkjenning fra offentlige myndigheter, og ventes derfor ikke å bli sluttført før i andre halvdel av neste år.

Tidligere denne uken ble det kjent at Telia kjøper Get og norske TDC fra det danske telekomselskapet TDC. Telia er fra før den nest største aktøren på det norske mobilmarkedet, etter Telenor.

Powered by Labrador CMS