Mediefolk:

Minneord om John Bjarne Lium

Vår kollega John Bjarne Lium (44) ble funnet død i sitt hjem lørdag 28. juli 2018.

Med John Bjarnes alt for tidlige død har familien mistet en ektemann, far og sønn, og vi som jobbet med han har mistet en god kollega og en person som brant for yrket sitt – journalistikken.

Journalist John Bjarne Lium.
Journalist John Bjarne Lium.

John Bjarne studerte først IT på NTNU i Trondheim, men det var på tv-journaliststudiet på Høgskolen i Volda han fant faget som på mange måter skulle definere han som yrkesmenneske. Etter studiene ble han i 2002 ansatt i «TV 2 hjelper deg». Her jobbet han med forbrukerjournalistikk og med å hjelpe mennesker som var utsatt for urett og urettferdighet. Den grundigheten og etterretteligheten som denne typen journalistikk krever passet John Bjarne som hånd i hanske, og han viste seg å ha et stort talent for research. Den sindige og stillferdige journalisten hadde «kommet hjem» og funnet sin plass og sin vei i arbeidslivet. Etterhvert som utviklingen av internett og digitaliseringen av samfunnet skjøt fart åpnet det stadig nye muligheter for innsamling av informasjon, og John Bjarne kastet seg med stor iver over utfordringene og mulighetene dette skapte for å produsere kvalitetsjournalistikk.

Etter nær fem år i «TV 2 hjelper deg» søkte han nye utfordringer, og har blant annet jobbet som journalist i Dagens Næringsliv, vært redaktør i Nordisk film og med produktutvikling av nett-tv og webtjenester for ABC Startsiden og Aftenposten. Han har gjennom eget arbeid og kursing hele tiden søkt å utvide sin kompetanse, og i 2013-2014 tok han også en mastergrad i digital kommunikasjonsledelse.

I 2017 ble han ansatt i Monster som redaktør for det nye programmet «Svindeljegerne». Han var med på å utvikle formatet og å gjennomføre produksjonen av sesong 1. Dette var et program han brant for og som han var stolt av å være en del av, og han holdt også kurs for andre journalister om metode og etikk knyttet til produksjon av «Svindeljegerne». John Bjarnes iherdige innsats og faglige dyktighet bidro sterkt til at programmet ble en suksess og til at TV3 bestemte seg for å produsere flere sesonger. Da han døde var han fortsatt ansatt i Monster som redaktør for «Svindeljegerne».

I tillegg til å være en drivende god journalist og en inspirasjon for sine medarbeidere var John Bjarne også en som så og som brydde seg om sine kollegaer. Han delte svært gjerne av sine kunnskaper og utviste for eksempel stor tålmodighet i å lære oss andre de journalistiske mulighetene som lå i kreative databasesøk og søk i offentlige arkiver. I tillegg til sin faglige dyktighet vil John Bjarne bli husket for sin lavmælte og omsorgsfulle væremåte, sin lune humor og for sine mange skeive smil. Takk John Bjarne!

På vegne av kolleger i Monster, Mastiff og TV3
Vebjørn Ytreberg og Vanja Strømstad

Powered by Labrador CMS