Toralf Sandåker og Britt-Ellen Negård fra NJs landsstyre på vei inn til mekleren. Foto: Glenn Slydal Johansen
Toralf Sandåker og Britt-Ellen Negård fra NJs landsstyre på vei inn til mekleren. Foto: Glenn Slydal Johansen

NJs landsstyre samlet hos Riksmekleren - brudd eller løsning?

Partene i NRK-oppgjøret har meklet 12 timer på overtid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Landsstyret i Norsk Journalistlag (NJ var klokka 10.50 på vei til Riksmeklerens kontor, dit de var innkalt til møte klokken 11 av NJs leder Thomas Spence. Det kan bety at forhandlingsutvalget vil presentere forslag om å akseptere et nytt tilbud, eller at utvalget vil foreslå brudd og dermed streik.

Fristen for meklingen gikk ut ved midnatt, men før det hadde partene sagt at de var villige til å fortsette utover natten. Da sola gikk opp over hovedstaden torsdag morgen, var det fortsatt ikke noen avklaring på meklingen.

Står om prinsipper

– Jeg har håp om at vi skal kunne avslutte så snart som mulig og har håp om at vi går mot en løsning, sa mekler Anne Cathrine Frøstrup til NRK like over klokken 7 torsdag morgen.

Hun beskriver natten som lang og krevende. På spørsmål fra allmennkringkasteren om hva uenigheten består i, svarte Frøstrup slik:

– Penger og prinsipper. Det er ting som skal på plass for at alle skal kunne leve videre med dette. Det er utfordrende.

Onsdag kveld sa hun til de frammøtte journalistene at partene har en god tone seg imellom og at de jobber konstruktivt for å finne løsninger.

Les også: Dette står konflikten om: Krever 13.500 kroner, fridag og betalt for jobbing på sosiale medier

Optimistisk

Frøstrup var optimistisk tidligere på kvelden og sto fast på sin tro på en løsning ved 23-tiden. Men en avklaring viste seg å ta mer tid enn hun håpet på noen timer før.

– Det er krevende forhandlinger og vi er ikke i mål. Men jeg har tro på at vi klarer å finne en løsning. Jeg har håp om å klare det før midnatt, men vet ikke akkurat når. Derfor har jeg anbefalt partene til å fortsette meklingen etter fristens utløp, om nødvendig. Begge parter har bekreftet at de er villige til å fortsette, sa mekleren en knapp time før fristen løp ut.

At det nå mekles på overtid betyr at NRK og NRKs Journalistlag, med hjelp av de respektive organisasjonene Spekter og Norsk Journalistlag, fortsatt mener at de har mer å snakke om.

Mulig streik

Frøstrup har hatt oppdrag for Riksmekleren siden 1998, men har aldri meklet i oppgjør i mediebransjen. Hun er kraftig forkjølet og forsikret journalistene med et smil at hun ikke var særlig interessert i å jobbe veldig lenge inn i det nye døgnet.

Totalt er det varslet streik for rundt 1.700 NJ-medlemmer og 685 LO-medlemmer dersom partene ikke blir enige. En NRK-streik vil trolig få store konsekvenser, spesielt for direktesendt radio og TV.

Det vil blant annet ramme Eurovision-finalen lørdag og 17. mai-sendingen. I tillegg kan suksesserien «Skam» bli berørt, og NRKs kamper i fotball-EM kan gå uten norske kommentarer dersom det blir en langvarig streik.

Powered by Labrador CMS