Tidligere pressefotograf og bilderedaktør Terje Lindblom er hentet inn i 20 prosent stilling ved journalistutdanningen på Nord universitet.

MEDIEFOLK:

Terje Lindblom skal hjelpe Nord universitet å satse på fotojournalistikk

– Jeg jobber for at emnet skal vokse og for at akademia skal bli mer bevisst på bildets betydning og forske mer på det, sier nyansatte Terje Lindblom.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nord universitet styrker journalistikkutdanningen med ansettelse av mangeårig pressefotograf Terje Lindblom med mål om å utvikle den visuelle kompetansen til journaliststudenter i Bodø, skriver Nord Universitet i en pressemelding.

– Jeg håper å kunne tilføre studentene både en praktisk og en teoretisk tilnærming til fotojournalistikken gjennom ulike metoder for analyse og produksjon av bilder. Det handler om alt fra komposisjon til kunnskap om måter bilder enkelt kan manipuleres i dag, sier Lindblom i pressemeldingen.

Han er ansatt i en professor to stilling på 20 prosent.

Vil at faget skal vokse

Lindblom begynte som pressefotograf i 1994 og før han ble ansatt som fotolærer i 2008 jobbet han som bilderedaktør i både Svenska Dagbladet og Aftonbladet.

Nå er han leder for fotojournalistikk på Mittuniversitetet i Sundsvall, som er det eneste universitetet i Sverige som tilbyr fotojournalistikkutdanning. Der har han også tatt sin doktorgrad hvor han har forsket på hvordan hvordan rollen som fotojournalist har endret seg i en tid med digitalisering og svakere økonomi i bransjen.

– Jeg jobber for at emnet skal vokse og for at akademia skal bli mer bevisst på bildets betydning og forske mer på det. Så langt er det lite forskning på fotoets betydning, sier Lindblom.

– Viktigere enn tidligere

Undervisning i foto, video og visuell journalistikk ved Nord universitet har en tid vært løst ved å leie inn gjesteforelesere. Derfor er lederen for utdanningen glad for å ha fått Terje Lindblom ansatt.

– Vi har fått tilbakemelding fra mange reaksjoner om at fotojournalistikken er blitt viktigere enn tidligere. For at vi skal gjøre våre studenter best mulig rustet for arbeidslivet er den visuelle biten viktig, uavhengig om de skal til NRK eller avishus, sier Birgit Røe Mathisen, studieprogramansvarlig for journalistikk.

Lindblom selv tror at kompetanse på å vurdere det visuelle uttrykket i journalistikken bare blir viktigere og viktigere, og at man ser at journalistrollen endrer seg i takt med den teknologiske utviklingen. Blant annet gjennom at formatene som tidligere har vært viktige, som den typiske formelen på et nyhetsinnslag i SVT og NRK, ikke lengre er så viktig når Tiktok og Snapchat er plattformer de unge bruker.

– Jeg prøver å gjøre studentene bevisst på hva slags betydning dette har for journalistikken, sier Lindblom.

Powered by Labrador CMS