Journalist venter på Breivik-klarering

Må intervjue terroristen gjennom glassplaten på besøksrommet.

Ifølge advokatfullmektig Odd Ivar Aursnes Grøn ved Advokatkontoret Lippestad er det så langt ikke inngått noen formelle avtaler mellom massemorder Anders Behring Breivik og noen redaksjoner.

Grøn forklarer at det har vært stor pågang av henvendelser fra medier som ønsker å intervjue klienten deres, både av mer formell karakter og uformelle antydninger om mulige samtaler.

– Uansett ønsker ikke vi å være en formidler mellom vår klient og mediene som henvender seg. Vi har gitt råd til Breivik om det vi mener er fornuftig for ham, som å vente med intervjuer til etter rettssaken, og så er det til syvende og sist han selv som velger hva han ønsker å gjøre, sier Grøn.

Henvendelser flere steder

Dermed er det også Breivik selv som har oversikt over hvilke krav han selv eventuelt forelegger mediene som ønsker å intervjue ham, og hva de forskjellige redaksjonene ønsker å tilby ham.

I tillegg til henvendelser gjennom forsvarerne kommer det også henvendelser til politiet og rett til Ila. Så langt er ingen avtaler sikret, noe som også reflekteres gjennom at det ennå norske tv-selskap heller ikke har fått tilbud om mulige kjøp av et Breivik-intervju.

– Det er ennå ikke inngått noen avtale, forteller Grøn.

Fungerende fengselsdirektør Gøran Nilsson forteller at de avventer klarering av en journalist før personen får komme inn i besøksrommet med Breivik. Han ønsker ikke å fortelle hvilken redaksjon denne journalisten representerer, først fordi personen ennå ikke er klarert og det derfor ikke er sikkert på intervjuet vil finne sted.

Fengselsledelsen har sendt henvendelsen videre for klarering i justisdepartementet.

Glassplaten ufravikelig

Dersom det kommer til en enighet vil intervjuet skje på besøksrommet gjennom en glassplate og med to sikkerhetsvakter til stede, slik det også er når forsvarerne er på besøk på Ila.

– Det er ufravikelig og absolutt slik situasjonen er rundt den innsattes sikkerhet, men det kan komme endringer på dette senere, sier Nilsson.

Nilsson forteller at han ble satt ut av medienes pågang på tirsdag, da de forsøkte å fritte ut av ham navnet på mediet som er på nippet til å få i stand intervju med Behring Breivik.

– Jeg følte meg presset i en situasjon jeg ikke er vant med. Det kom voldsomt mange invitasjoner til å gi svar, og det ble lagt fram påstander som de ønsket reaksjon på. Det er en del læring igjen.

Powered by Labrador CMS