Per Edgar Kokkvold. Foto: Birigit Dannenberg
Per Edgar Kokkvold. Foto: Birigit Dannenberg

Kokkvold åpner for uavhengig utvalg

Og varsler samtidig prinsipputtalelse fra PFU.

Statssekretær og tidligere redaktør i Nordlys, Hans Kristian Amundsen, mener mediene bør åpne opp for at allmennheten er med i et uavhengig utvalg for å evaluere medienes dekning av terroranslaget mot Norge.

Ambisiøse mål

– Jeg finner det naturlig at utspillet diskuteres. Selv om det ikke ligger i kommisjonens mandat, så vil det jo ikke forundre meg om de kommer inn på pressens rolle, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.

Amundsen mener at de interne evalueringene redaksjonene gjennomfører bør gjøres tilgjengelig for allmennheten, i så fall tror Kokkvold det er overmåtes ambisiøst og vil kreve like mye tid som 22. juli-kommisjonen har til rådighet.

Prinsipp

PFU har mottatt i overkant av 30 klager på medienes dekning så langt. Noen av disse er løst i minnelighet, mens andre er forkastet fordi klager ikke har klart å innhente samtykke. Men det er neppe slutt der, forklarer Kokkvold. Han tror det kommer flere klager fra pårørende som i disse første månedene har hatt andre ting å fokusere på enn å skrive klager på mediedekningen. Det er mulig å klage på saker i inntil et halvår etter publisering, og i enkelte tilfeller er det mulig å få dette forlenget.

– PFU vil i mange måneder fremover behandle klager relatert opp til 22. juli.

Og for første gang på nesten fem år vil det bli avgitt en prinsipputtalelse fra PFU. Sist handlet prinsipputtalelsen om rettelser på nett. Og når alt av klager om terrordekningen er behandlet, ønsker Kokkvold at det skal komme en prinsipputtalelse.

– Det er naturlig at PFU sier noe om dette i ettertid.

Powered by Labrador CMS